Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREDSTAVLJAMO KANDIDATE ZA NADZORNI ODBOR HAJDUKA: 'Ovo je neka vrsta djelovanja za javno dobro'

PREDSTAVLJAMO KANDIDATE ZA NADZORNI ODBOR HAJDUKA: 'Ovo je neka vrsta djelovanja za javno dobro'

'Smatram da imam znanja i mogu pomoći'

Dražen Zec ima 52 godine. Diplomirao je na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, a potom je završio e-Leadership MBA studij na Visokom učilištu Algebra u Zagrebu. Od 2017. godine je suvlasnik i član Uprave tvrtke Provider Service, zadužen za financije i organizaciju poslovanja te odnose s međunarodnim dobavljačima. U Hajdučkoj zajednici je od početka 2022. godine. 

- U tih šest mjeseci smo imali sastanke na dvotjednoj razini, većinom online pošto nas ima posvuda po Hrvatskoj i Europi. Već od ranije poznajem Aljošu Pavelina, znali smo se iz Kaštela, skupa smo igrali na basket. U par navrata me pitao jesam li zainteresiran za Hajdučku zajednicu, on mi je predstavio model. Ja sam bio malo sa strane, dugo vremena nisam išao ni na utakmice. Gledao bih kući, na televiziji i površno pratio situaciju oko kluba. Prvo sam rekao 'neću', a onda da ću razmisliti, pa me upoznao s nekoliko ljudi i otvorili su mi oči, pojasnili ideju, namjere, članski model, način djelovanja. Jedan od mojih najboljih prijatelja je član Našeg Hajduka od prvoga dana, prati sve što se događa u i oko kluba, preko njega sam dobio puno informacija i dodatni uvid u sve što se događa - rekao nam je Zec, a potom dodao:

- Žena je prvo kolutala očima kada je čula da sam se prijavio, ali znam da nema ništa protiv toga, dapače, moja je najveća podrška. Sin koji je upravo maturirao me isto podržao, rekao da je to prava stvar. 

Što vas je ponukalo da se prijavite?

- Moto 'kontra mraku, kontra sili', jedini koji ima pravog smisla. To sublimira cijelu priču. Ovo je neka vrsta djelovanja za javno dobro. Djelovanje za Hajduk je djelovanje ne samo za Split, Dalmaciju, nego za cijelu Hrvatsku, primjer za koji vjerujem da će i drugi slijediti. Vidim to kao svoj način da se uključim u rad za dobrobit društva jer se politikom ne želim baviti. Smatram da imam znanja i mogu pomoći. Hajduk je bitan dio naše zajednice i nije dovoljan isključivo sportski uspjeh, treba promovirati vrijednosti poput poštenja, morala, zajedničkog dobra. Ako živi vječno, onda nam nije svejedno kakvoga ga ostavljamo budućim generacijama.

Na koji način Hajduk može profitirati vašim potencijalnim odabirom?

- U njemačkoj IT kompaniji gdje sam proveo više od deset godina kao član uprave zadužen za financije i kontroling stekao sam znanja i vještine koji su itekako bitni za uspješno djelovanje unutar nadzornog odbora. Preorijentirao sam se iz IT svijeta u svijet financija i računovodstva. S obzirom na ulogu i zadaće nadzornog odbora, to znanje je definitivno potrebno za uspješan rad u NO. Dobar sam analitičar, sposoban iz hrpe podataka izvući nešto korisno, prepoznati trendove, dati smjernice. Također, s godinama i iskustvom je došla i smirenost i sposobnost donošenja racionalnih odluka u teškim trenucima. Mislim da to svaki Nadzorni odbor treba imati. 

Koliko ste upoznati s aktualnim stanjem u klubu?

- U sportski dio se ne mogu petljati jer tu nisam kompetentan. Naravno, i ja se zanosim da znam tko treba igrati, koju taktiku postaviti itd. kao i svi mi, ali realno – struku treba poštovati. Što se tiče financija, proučio sam godišnja izvješća, bilo bi ljepše da nismo u minusu ali gledam kroz prizmu da ima logike, ako se puca na više ciljeve mora se istrpiti period kada se investira i ide u minus koji će se onda riješiti kroz plasman u Europu ili transfere. Ono što je meni bitno je da je Hajduk uvijek konkurentan, ravnopravan, u borbi za trofeje, pa makar se i ne osvojilo onoliko naslova koliko smo zacrtali. Bitno je da do zadnjeg kola imamo šansu. Ono što se događalo prije, da se već 1.9. izgubi prvenstvo, to se ne smije ponoviti. To je neprihvatljivo.

Kako biste ocijenili rad aktualne Uprave na čelu s predsjednikom Jakobušićem?

- Po ovome što vidim čini mi se da idu u dobrom smjeru. Žao mi je kada vidim da mladi igrači odlaze, ali pretpostavljam da su to odluke utemeljene na stručnoj procjeni. Komercijala i marketing mi se čine jako dobra priča, rastu prihodi. To je bitno za poslovanje. Ako je u strategiji zacrtano da iz komercijale imaš 60% prihoda, a 40% iz transfera onda moraš raditi na tome, to neće doći samo od sebe. Taj dio mi se sviđa. Nakon dugo vremena naziremo bolje dane ali posla je još puno, nema mjesta euforiji.

Kako ćete u slučaju da budete izabrani ocjenjivati rad Uprave?

- Prvenstveno praćenjem realizacije zacrtane strategije, po pitanju sportskog rezultata, financijske stabilnosti i, možda najbitnije, radu Akademije. To mi se čini kao najvažnije. Moramo proizvoditi svoje igrače. Nismo veliko tržište da možemo zarađivati silne milijune iz komercijalne djelatnosti. Nadam se da ćemo u Europu, to donosi financijsku stabilnost, ali ako ne uspijemo neće biti smak svijeta. Na dobrom smo putu. I drugi igraju nogomet, svi imaju istu želju. Mi imamo najveći vjetar u leđa, uz pošten i težak rad rezultat neće izostati.

Kako bi se opisali u tri riječi?

- Tiha voda brege dere. Neka budu četiri riječi - zaključio je Zec.

Vaša reakcija na temu