Foto: Miro Gabela / hajduk.hr Pregled tri i pol godine turbulentne Bjelanovićeve poljudske avanture

Pregled tri i pol godine turbulentne Bjelanovićeve poljudske avanture

U Hajduk je došao kao šef skauta, a otišao s funkcije sportskog direktora

Epizoda Saše Bjelanovića na Poljudu završila je službeno jučer. Tri i pol godine nakon što je došao u Hajduk. U ljeto 2016. godine stigao je na Poljud. Na poziv sportskog direktora Gorana Vučevića kojem je to bio jedan od posljednjih poteza prije odlaska. Bjelanović je u Hajduk stigao kao šef skauta, a iz njega odlazi s funkcije sportskog direktora. Igračku karijeru završio je u ljeto 2015. godine u talijanskom Pordenoneu, a godinu dana kasnije dobio je prvi posao 'na katu'.

- Iznenadio me poziv Vučevića kojeg tada nisam poznavao. Tada sam prolazio tečaj za trenera u talijanskom savezu, a u budućnosti se vidim kao sportski direktor. Ne znam kako je Goran došao do mene, ali u meni je prepoznao profil osobe za taj posao - rekao je Bjelanović po dolasku na Poljud.

Nakon što je u Hajduku došlo do promjena, Marina Brbića na mjestu predsjednika zamijenio Ivan Kos, umjesto Gorana Vučevića stigao je Mario Branco, a nešto kasnije Damira Burića zamijenio je Marijan Pušnik, dvije godine radio je Bjelanović u sjeni Marija Branca, figurirao kao njegov pomoćnik, iako je sve važne odluke donosio Portugalac.

Bjelanović je svakog dana putovao iz Zadra, a početkom 2018. stigla mu je i prinova u obitelj. Zbog cijele situacije bio je odlučan u namjeri da napusti Hajduk, no onda se iznenada dogodio preokret. Poljud je umjesto Bjelanovića napustio Ivan Kos, s njim je otišao i Mario Branco, a Zadranin je praktički morao ostati kako bi klub uspio premostiti novonastalu situaciju i pripremiti se za sezonu 2018/19. U srpnju 2018. na mjesto predsjednika Uprave stigao je Jasmin Huljaj, a Bjelanović je nastavio raditi posao sportskog direktora.

U ljeto prošle godine Bjelanović je imao zadatak odraditi prvi prijelazni rok kao sportski direktor. Financije su bile ograničene, a potrebe za promjenama velike. Od poljskog Pogona otkupljen je Adam Gyurcso, a stigli su još Jairo, Beširović, Jradi, Duka, Ivanovski, Vučur, Mikulić, Blažević, na posudbu iz Palerma stigao je Josip Posavec. S Poljuda su otišli Toma Bašić u Bordeaux za tri i pol milijuna eura, Karlo Letica u Club Brugge za tri milijuna, dok je Josip Radošević za milijun eura potpisao za Brondby. Otišli su i Zoran Nižić u ruski Akhmat za 800.000 eura, te Zvonimir Kožulj u Pogon za 300.000 eura. Bez odštete klub su napustili Grbić, Stipica, Hugo Almeida, Futacs, Savvas, Bosančić.

Zimski prijelazni rok također je bio aktivan. Doveden je Oleksandr Svatok za 375.000 eura, Francesco Tahiraj za 100.000. Na zimu je Ante Palaversa prodan u Manchester City za više od šest milijuna eura, a uz to je talentirani veznjak ostao na posudbi. Poljud su na zimu napustili Ahmed Said, Hysen Memolla, Steliano Filip i Edin Šehić

Ovog ljeta Bjelanović je doveo osam igrača. Za njih šestoricu plaćena je odšteta. Najviše je koštao David Čolina koji je Monacu plaćen 700.000 eura, Dolček i Simić plaćeni su 500.000 eura, Eduok 250.000, Posavec 200.000, a Jakoliš 100.000 eura. Filip Bradarić stigao je na posudbu iz Cagliarija, a Ivan Bulos došao je u posljednjim satima prijelaznog roka kao slobodan igrač. Momčad su proteklog ljeta napustili Ivanovski, Fomitschow, Tudor (svima istekao ugovor), Borja Lopez je za 50.000 eura otišao u Sporting Gijon, dok je Franka Kovačevića za 300.000 eura otkupio Rudeš, a potom ga prodao Hoffenheimu.

Daleko najzvučniji i najveći transfer Hajduk je ostvario prodajom Domagoja Bradarića u Lille za šest i pol milijuna eura. Osim po transferima i dovođenjima igrača Bjelanovićev boravak na Poljudu ostat će upamćen i po 'slučaju Šibenik'. Podsjetimo, u proljeće ove godine Hajduk II je na Poljudu igrao sa Šibenikom, a tadašnji voditelj Akademije Krešimir Gojun naknadno je optužio Bjelanovića kako je želio pustiti Šibenčanima. Cijeli je slučaj završio odlaskom Gojuna i Gorana Gruice koji je obnašao dužnost team menadžera druge momčadi 'bijelih'.

Prije mjesec i pol dana Bjelanović je na mjesto šefa skautske službe doveo Talijana Christiana Argurija. To mu je bio jedan od posljednjih poteza u turbulentne tri i pol godine poljudske avanture...

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(54010, "");