Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Preminuo Ivo Lipanović, najstariji hrvatski olimpijac

Preminuo Ivo Lipanović, najstariji hrvatski olimpijac

Sudjelovao je na Olimpijskim igrama 1948. godine u Londonu

U Splitu je 30. srpnja 2019. u 91. godini života preminuo Ivo Lipanović, najstariji hrvatski olimpijac i posljednji hrvatski sportaš koji je sudjelovao na Olimpijskim igrama 1948. godine u Londonu. 

Ivo Lipanović, rođen je u Orebiću, na poluotoku Pelješcu, 18. kolovoza 1928. godine. Učesnik je prvih olimpijskih igara održanih poslije Drugog svjetskog rata 1948. godine u Londonu.

O svojim počecima u Gusaru, Ivo Lipanović za monografiju HVK Gusar, autorice Herce Ganza Čaljukušić je rekao: 'Čim su stale padat bombe pokupilo je nas zanatlije 1945. godine, pa nas svako malo slalo popravljat srušene a važne objekte - prisjećao se šjor Ivo, inače stolar po zanatu, čije su 'zlatne ruke' brzo došle do izražaja u dva pravca. Najprije smo zakrpali zagradu Banovine, a onda su nas doveli u Dom Gusara na Matejušku. Za vrijeme teških radove govorio je Lipanović, priđe mi pokojni Luka Marasović i reče: 'Moga bi ti, mali, doć veslat'. Za mene su njegove riječi bile zapovijed. Imao sam 17 godina i navikao slušati starije. Tako sam usporedo sa stolarskom blanjom počeo i veslo držati u rukama. Da ne zaboravim, radili smo i na Teatru kojemu smo umjesto stakla, stavljali salonit.

U juniore Gusara s njim je veslao godinu dana mlađi Duje Bonačić. Odmah te prve 1945. godine išli su na prvi fiskulturni slet u Zagreb, s kamionom bez cerade. Veslali su na Savi. Vraćali su se u Split preko Rijeke s trabakulon dva dana i jednu noć, ali takva su bila vremena govorio je Ivo Lipanović. 

Gusara je tih prvih poratnih godina trenirao Njemački trener Bormann. Došao je u Split da bi zaradio nešto hrane, i poslao u Njemačku koja je tada bila sravnjena sa zemljom. 

Gusar je tada imao jak 'četverac bez' u sastavu: Klement Alujević, Mate Mojtić Matacin, Petar Ozretić i Zdeslav Brajević. Lipanović je dotada veslao u 'dvojcu bez kormilara' s Miškom Rosenbergom. Onda je pred olimpijadu Lipanović, prebačen u četverac umjesto Brajevića. Valjda im nije tehnički odgovarao.

Ta je posada u sastavu Mojtić, Ozretić, Alujević i Lipanović, bila sastavljena od predstavnika triju Gusarevih generacija , nakon ljetnih i jesenskih treninga u luci te zimskih u Spinutu, tijekom 1948. pobijedila je na izbornim utrkama u Zagrebu i Beogradu i na međunarodnim regatama u Zagrebu i Budimpešti i tako stekla pravo nastupa na Olimpijskim igrama u Londonu. Predolimpijske treninge vodio je navedeni Nijemac Bormann, koji je bio i izbornik državne reprezentacije. 

'Prije odlaska na Olimpijadu, govorio je Ivo Lipanović, trenirali smo dva puta dnevno – na moru i u 'teretani'. E, a kakva je to bila teretana. Trener bi ulija dva biduna vode i onda bi nas štopa koliko nam triba sa dva biduna u ruku uza skale i niza skale. Prije polaske u London dobili smo siva odijela, trenerku, novu majicu, crveni džemper i dres za nastup. Prije puta nam je Vladimir Dedijer održao moralno – političko predavanje. Nije puno govorio samo nas je oštro fiksira ima li među nama kolebljivaca. Potom smo nas četvorica zajedno sa Daliborom Paraćem, koji je u Londonu bio član veslačke sudačke organizacije krenuli vlakom za Zagreb. Iz Zagreba smo išli dva dana i jednu noć do Calaisa. Sve je još bilo razrovano. Šjor Ive se sjećao i putovanja kroz London koji je izgledao sablasno. Bilo su smješteni u Henleyu, tridesetak kilometara od Londona, u jednom ženskom đačkom domu. Osim veslanja ništa nije vidio. Sjećao se defilea kad su i  dobili veliki aplauz.' Bili su to utisci Ive Lipanovića sa prve poslijeratne olimpijade, na kojoj veslači Gusara nisu postigli značajniji uspjeh, 

Veslao je Lipanović, sve do 1956. godine. Bio je prvak države 1950. i 1951. Kao stolar radio je za Gusara osmerce po nacrtima, a sebi je uspio napraviti brod za baciti tunju. More mu je uvijek bilo drugi dom. 

Smrću Ive Lipanovića odlazi posljednji hrvatski olimpijski vinovnik jednog vremena, odlazi u povijest sportska i veslačka veličina i nadasve legenda, ali i odlazi i jedno vrijeme hrvatskog olimpijskog pokreta, ukratko što je na početku teksta navedeno odlazi posljednji hrvatski sportaš koji je sudjelovao na Olimpijskim igrama 1948. u Londonu. 

Sahrana Ive Lipanovića biti će u petak 2. kolovoza 2019. u 18 sati na splitskom groblju Lovrinac. 

Smrću Ive Lipanovića najstariji hrvatski sudionik olimpijskih igara postao je plivač splitskog Mornara Nikola Trojanović koji je rođen 29. rujna 1928. u Dubrovniku a sudionik je Olimpijskih igara 1952. Helsinkiju. 

U Heksinkiju 1952. sudjelovao je i najstariji živi hrvatski osvajač olimpijske medalje i to one zlatne veslač splitskog Gusara,  Duje Bonačić koji se popeo na olimpijsko postolje kao član četverca bez kormilara a  rođen je 10. travnja 1929. u Splitu. 

Vaša reakcija na temu