Foto: hajduk.hr PRETPLATNIK S ISTOKA: Hajduk živi vječno zbog svih koji ga vole, ali ne napreduje zbog parazitnog dijela onih što dođu i prođu

PRETPLATNIK S ISTOKA: Hajduk živi vječno zbog svih koji ga vole, ali ne napreduje zbog parazitnog dijela onih što dođu i prođu

Dana riječ treba biti svetinja

Hajduk je neiscrpni predmet rasprava bilo u dobrom ili lošem kontekstu. Hajduk je također magnet neopisive količine emocija širokog broja navijača, ali na žalost i magnet za mnoge zlonamjerne ljude. Definitivno omjer debelo ide na stranu dobronamjernih u odnosu na one s lošim namjerama, međutim utjecaj ovih drugih je izraženiji pa najčešće od svega dobijemo više štete nego koristi.

Isto tako štetočine dođu i prođu, a mi koji ga volimo stojimo uz njega cijelog života svak na svoj način više ili manje i tako ga držimo na površini više od 109 godina. Trenutni rezultat borbe 'dobra i zla' je da Hajduk živi vječno zbog svih koji ga vole, ali ne napreduje zbog parazitnog dijela onih što dođu i prođu.

Izlizana je priča o ljubavi prema Hajduku jer ih ima bezbroj i svaka je slična, opet nikad mi neće dosaditi čuti nečiju malu crticu koja neupitno dokazuje privrženost bijeloj boji. Prije petnaestak godina dođem u posjet staroj susjedi na bolničkom liječenju u KBC Split, krevet do nje je bila baka od 91 godinu koja ide svaki dan pogledati  u dnevni boravak na tv isključivo sport i vremensku prognozu. Tek što je otišla, vraća se šutljiva i ljuta.... Pitam susjedu zašto se baka odmah vratila, a ona odgovara sigurno je Hajduk izgubio, nikad ne pogleda prognozu kad Hajduk izgubi. To je samo mini detalj od bezbroj sličnih priča nas kojih ga volimo doslovno do zadnjeg dana bez da imamo bilo kakvu korist.

Kakav plašt nose ljudi koji imaju korist? Naravno, ne pričamo o legalnom radu i takvoj koristi. Oni su isto dio hajdučke obitelji. Kao što svaka obitelj ima nekoga tko joj pripada po zajedničkom prezimenu, ali po dijametralno suprotnim namjerama i moralnim vrijednostima, pa će vjerojatno jedni kad dobiju ostavštinu obitelj zaboraviti. Tu dolazimo do vidljive podijele među navijačima koje serviraju lovci u mutnom jer uvijek na jednoj od suprostavljenih strana ima poneko mutan, pa biva glasan kad postane 'oporba'. Jedni su za Naš Hajduk, drugi protiv. Jedni za Brbića, Stanića, Kepčiju, Gojuna, Bjelanovića, Kosa... legende, DPH ovaj ili onaj, drugi naravno kontra i svi će za suprotnu stranu pronaći nešto što ne valja.

Tada gubimo istinsku navijačku nit te nam postaje najvažnije da smo u pravu, pa uživamo kad 'padne netko s druge strane', bez obzira na štetu koja se događa onome u kojeg se kunemo. Zbog svega toga bi se što više trebao eliminirati opći dojam kako netko radi svoj posao unutar kluba, potrebno je precizno izdefinirati zadane planove itekako opipljive brojkama. Predsjednik, NO, sportski direktor, trener, igrači, svi skupa trebaju imati zajednički dogovoren plan, isto tako pojedinačni u okvirima svog djelovanja. Sve isplanirano prezentirati javnosti i nema subjektivnog dojma. Ostvario si cilj ili nisi ostvario, znaš sam što si učinio i nitko ti ne treba mahati krpom, niti te spašavati. Dana riječ treba biti svetinja. Oduvijek je bila, mada smo uputstva o pravilima igre negdje putem pogubili. Vrijeme je da se vratimo starim vrijednostima i da dobro razmislimo prije nego nešto obećamo, a kad obećamo onda obećano ispunimo. U takvom slučaju struja kojoj pripadaš neće biti bitna, a navijači će imati jasnu sliku ideš li zbog obiteljskih razloga ili nisi ostvario cilj.

Tonći Vujčić, pretplatnik s Istoka, Hajdukov član i dioničar

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(71051, "");
Pregledaj komentare