Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Ivica Čavka PRIČA KOLA: Kraj
Sve o borbi za prvaka Piše: Dalmatinski portal

PRIČA KOLA: Kraj

Ostaje dojam da Dinamo nikad nije bio ranjiviji

Glavno obilježje 35. kola prvenstva Hrvatske je da je nakon njega sve ono najbitnije odlučeno. Dinamo je opet postao prvak Hrvatske, Hajduk je osvojio drugo mjesto, Osijek treće, a Rijeka četvrto, dok iz lige, što je odavno već poznato, ispada Hrvatski dragovoljac.

Dinamo je pitanje prvaka riješio u Šibeniku, gdje je praktički u domaćoj atmosferi pobijedio 2:0, te proslavio novu titulu. Momčad iz Maksimira dugo nije bila lošija, ali konkurencija ih nije uspjela skinuti s trona. Projekt Zdravka Mamića, bjegunca koji je ključan za ovo što Dinamo predstavlja zadnjih 17 i kusur godina, ide dalje, a je li presudan potez bila odluka da Željka Kopića nakon poraza na Poljudu zamijeni Antom Čačićem, to neka analiziraju oni koji ih pomnije prate.

Ostaje dojam da Dinamo nikad nije bio ranjiviji, nije to više ona dominacija kao u doba kada je Zdravko gospodario Maksimirom, a Zoran sjedio na klupi, Hajduk je definitivno imao šansu dovući se barem do majstorice, te odlučivati o prvaku u derbiju u zadnjem kolu, no propustio je najviše zahvaljujući vlastitim propustima, izgubljenim bodovima protiv bitno lošijih protivnika poput Šibenika, Slaven Belupa ili Istre.

Što se sudaca tiče, najveći previd na štetu Hajduka je bio onaj jesenski iz utakmice Lokomotiva - Hajduk (3:3), kada nije sviran jedanaesterac u nadoknadi vremena, ali toliko je bilo nepotrebnih individualnih pogrešaka i darivanja protivnicima (čak i na toj utakmici), da na kraju ipak prevladava dojam da je prvenstvo odlučeno prvenstveno zbog propusta 'bijelih', pogotovo pod trenerom Jensom Gustafssonom, koji nije bio dobar izbor. 

Što se ovog kola tiče, brojni su oni koji se upinju kaznenim udarcem za Hajduk protiv Istre dokazati kao se, eto, još i sudi za 'bijele'. U redu, nije tu postojao prekršaj za najstrožu kaznu, ali što to ima veze s činjenicom koliko je puta Hajduk bio bezočno oštećen proteklih godina, pogotovo u vrjeme Mamićeve najjače dominacije Dinamom i HNS-om. Kao da jedan sporan penal u nebitnoj utakmici može sad sve gurnuti pod tepih. Uostalom, 'bijeli' ni u ovoj sezoni nemaju razloga biti prezadovoljni suđenjem, samo ih je uvođenje VAR-a spasilo od teških previda na njihovu štetu, s obzirom da je nova tehnologija ipak pomogla svesti neprobavljive pogreške na minimum.

No, nepovjerenje ostaje i dalje, pa se tako hajdukovcima 'kosa diže na glavi' već kad se delegira Mario Zebec. Iako, nije Dinamo poveo u akciji nakon nedosuđenog prekršaja na Grezdi, već je u međuvremenu Šibenik još jednom oduzeo pa izgubio loptu. Nije jučer sudac donio pobjedu gostima, ali opet je imao jako loših procjena, nevjerojatno je da nije isključio Grezdu nakon udaranja protivnika ili da ne vidi onakav start Attysa na Bočkaju u zadnjim sekundama prvog dijela. Suđenje, pogotovo nepovjerenje u 'ljude u crnom', ostaje problem HNL-a, a događanja na Šubićevcu u proteklom periodu bila su toliko mučna za trenera Deana Računicu, da je odmah nakon utakmice objavio da definitivno odlazi s klupe Šibenika.

Što se Hrvatskog dragovoljca tiče, oni su odavno drugoligaši, a od iduće sezone klub u istom rangu više neće moći imati na posudbi više od tri igrača. Time će se postići veća regularnost, makar se mora priznati i to da su brojni igrači koji su stigli na posudbu s Rujevice zaustavili baš - Rijeku.    

Za kraj kažimo i da Hajduk ima najboljeg strijelca lige. Marko Livaja je ove sezone oduševljavao svojim izvedbama, a brojku od 27 golova može još popraviti u Maksimiru. Nažalost, u revijalnoj utakmici koja ni o čemu ne odlučuje.

Vaša reakcija na temu