PRIČA O TRENERU GZIRE: Igrao je s Mikijem Rapaićem, a Slaven Bilić mu se s West Hamom jedva provukao

PRIČA O TRENERU GZIRE: Igrao je s Mikijem Rapaićem, a Slaven Bilić mu se s West Hamom jedva provukao

Ovog ljeta je stigao u Gziru s kojom je potpisao trogodišnji ugovor

Giovanni Tedesco, trener Gzire United, prvog protivnika Hajduka u pretkolu Europske lige iza sebe ima bogatu igračku karijeru. Prije dva mjeseca proslavio je 47. rođendan, a nogomet je počeo igrati daleke 1989. godine u Reggini. Put ga je potom odveo u Fiorentinu gdje je proveo dvije godine, da bi 1995. otišao u Foggiju. Tu se također zadržao dvije sezone, da bi potom odradio sezonu u Salernitani.

Većina ga ljubitelja talijanskog nogometa zasigurno pamti iz vremena dok je nosio dres Perugije. Njihov je član bio šest godina, a zanimljivo je da je bio u Perugije dok je tamo bio Milan Rapaić. U Perugiji je odigrao više od 150 utakmica, a iz kluba je otišao 2004. Tada je potpisao za Genou gdje se također zadržao dvije sezone. Bilo je to doba kada je Genoa izbačena u Serie C, no Tedesco je unatoč tome ostao u klubu.

Krajem siječnja 2006. ostvario je životni san. Zaigrao je za Palermo, klub iz njegovog rodnog grada. Karijeru je zaključio u ljeto 2010. sa 38 godina na leđima. I dvojica njegove braće igrala su nogomet. Manje poznat Salvatore bio je član Perugije, Trapanija i manjih talijanskih klubova, dok je Giacomo između ostalog igrao za Palermo, Regginu i Napoli.

Odmah po okončanju igračke karijere čekala ga je funkcija u Palermu. Postao je menadžer kluba, a u ljeto 2012. prvi se put samostalno okušao u trenerskim vodama. Preuzeo je Foligno, no nije se dugo zadržao, samo dva mjeseca. U travnju 2014. stigao je poziv s Malte, preuzeo je Florianu. Tu je odradio vrlo solidan posao, te je u svibnju 2015. stigao poziv Birkirkare. Tu se zadržao šest mjeseci, no zanimljivo je da se tada u pretkolu Europske lige okušao sa Slavenom Bilićem i West Hamom.

U prvom susretu West Ham je bio bolji 1:0, da bi u uzvratu Birkirkara golom čuvenog talijanskog napadača Fabrizija Miccolija poništila prednost Engleza. Pristupilo se izvođenju jedanaesteraca, te se West Ham na kraju uspio provući dalje. Nakon Birkirkare je vrlo kratko vodio Palermo, samo na tri susreta, a potom je uslijedio povratak na Maltu. Vodio je prvo Florianu, potom i Hamrun Spartans, da bi ovog ljeta stigao u Gziru s kojom je potpisao trogodišnji ugovor.

- Fascinantan dvoboj, pripremit ćemo se za tu veliku utakmicu - rekao je Tedesco nakon što su kuglice u ždrijebu spojile Gziru i Hajduk. 

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(48052, "");
Pregledaj komentare