Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Milan Balaban PRIČE IZ DALMACIJE: Marko Bulat je zaigrao dan nakon 16. rođendana, čime je postao najmlađi debitant u povijesti Šibenika!

PRIČE IZ DALMACIJE: Marko Bulat je zaigrao dan nakon 16. rođendana, čime je postao najmlađi debitant u povijesti Šibenika!

Počastio sam suigrače pizzom, oni mene podrškom - kaže mladi veznjak Šibenika

Ligaški susret 8. kola 2. HNL u Varaždinu između domaćina i Šibenika zauvijek će ostati u sjećanju mladog Šibenikovog veznjaka Marka Bulata. Šesnaestogodišnji igrač sa Šubićevca upisao je debitantski nastup u dresu matičnog kluba, te sa 16 godina i jednim danom postao najmlađi debitant u povijesti šibenskog kluba! Ali i 1. i 2. HNL-a! Do tada je ta uloga pripadala još jednom Šibenikovom dragulju Duji Ćaleti Caru, koji je zapravo svoj debi imao i prije 16. rođendana, ali kako propisi HNS-a kažu da igrač ne smije nastupiti za seniore dok ne navrši 16 godina, Ćaletin nastup protiv Lučkog prije par godina se ne računa (Šibeniku je tada zbog toga oduzet jedan bod).

Da cijela priča zadobije još širu dimenziju, šibenski je mladac u Varaždinu bio najbolji igrač na terenu (po ocjeni dopisnika SN).

- Ma, sritan sam, kako ne bih bio. Samo dan prije utakmice (u utorak 26. rujna op. a.) napunio sam 16 godina, a onda doživio debi za svoj klub. Pamtit ću to cijeli život - kaže nam šibenski wunderkind dan nakon te za njega nezaboravne storije u gradu baroka.

Iako je njegov debi u šibenskom dresu došao kao plod ozljede standardnog Ivana Roce, u klubu su ga svakako planirali gurnuti u vatru ove sezone. Odigrao je već par pripremnih susreta ove zime i ljeta. No, Marko je svojom dobrom, nadasve zrelom igrom svih osvojio.

Trener Borimir Perković stavio ga je od 1. minute na poziciju zadnjeg veznog u paru s iskusnim Alispahićem i po mnogima je Marko odigrao kao da iza sebe ima barem stotinu utakmica.

- Bilo je treme, kako ne. Kada mi je trener na sastanku priopćio da ću igrati nisam mogao vjerovati. U tunelu prije izlaska na teren suparnički igrači su me gledali u čudu, kao da su mislili šta ovaj mali radi ovdje, možda skuplja balune ha,ha… Prve dvije, tri minute bile su najteže, ali kada sam dodao prvu loptu precizno, pa drugu, osjećao sam se puno sigurnije. Imao sam punu podršku suigrača, i na tome im velika hvala, posebice Alispahića koji me je bodrio, korigira. On je super iskusan igrač, znalac s mnoštvom utakmica u nogama. Ispalo je super i zadovoljan sam, koliko znam, također i momčad i trener. Uzeli smo bod, mogli smo i sva tri, ja sam debitirao i sve je ispalo za pet.

Marka krasi mirnoća, urođena fizička snaga, ali i odlična tehnika. Forte su mu pas i pregled igre, a šutira s obje noge. Ima li uzora?

- Imam, to je moj ćaća - ispalio je iz prve najmlađi iz loze Bulatovih.

Otac Josip bio je devedesetih istaknuti Šibenikov prvotimac, kasnije igrač Hajduka, ali i kapetan šampionskog Zagreba koji je bio prvak HNL-a, pečalbar u Kini i Turskoj, s tri nastupa za Ćirine Vatrene. Stric Ivan također je uspješno nosio šibenski dres, zatim i Osijekov, igrao je za U-21 reprezentaciju Hrvatske, te dugo godina u Kini i Izraelu, kratko sjedio i na klupi Narančastih. I Joso i Ivan sada su u upravi kluba zaduženi za struku. Ali, otac Joso je uz veliku podršku i najveći kritičar.

- Tata me bodri, ali nikada nije potpuno zadovoljan. Uvijek kaže: 'Nije to bilo skroz dobro, možeš i moraš bolje'. Slušam njegove savjete, znam da je dugo bio igrač, i to dobar.

U u-17 reprezentaciji u nedavnoj utakmici sa Slovenijom Marko je izveo penal 'ala Panenka' što govori o njegovom karakteru, samopouzdanju.

- Izbornik Krpan mi je nakon utakmice rekao: 'jesi li ti lud' Ali, bio je zadovoljan ha,ha… Najvažnije je da nisam promašio.

Osim oca Jose ima li Marko još ponekog uzora u svjetskom nogometu?

- Imam, Luka Modrić, fascinira me njegova lakoća poteza, pregled igre i inteligentni pasovi.

Gdje vidi sebe za nekoliko godina, vjerojatno u dresu Vatrenih?

- To mi je, naravno, velika želja, ali polako. Tek mi je 16 godina. Sada sam u Šibeniku, to je moj klub, želim se ovdje afirmirati pa ćemo vidjeti. Čeka me rad, puno rada i strpljenja.

Je li bilo zafrkancije u svlačionici nakon meča u Varaždinu, ali ponajprije čestitki suigrača, hoćeš li počastiti suigrače?

- Bilo je, kako ne. Svi su me podržali i to mi mnogo znači. Zezali su me, a kako mi je bio rođendan dan prije utakmice počastio sam suigrače pizzom. Oni mene podrškom, kao i trener i kažem još jednom svima hvala.

Josip Bulat: Marko je uspješno debitirao, a brzo će u prvi plan izbiti još mladića poput Banića, Stanića... 

Na tribinama varaždinskog stadiona utakmicu između domaćeg drugoligaša i Šibenika naravno bio je i Joso Bulat, u dvostrukom svojstvu. Pitamo ga kao oca kako je vidio nastup sina i činjenicu da je postao najmlađi Šibenikov debitant?

- Kao otac sam naravno zadovoljan, Markov debi je prošao uspješno, a momčad je izvukla bod protiv jakog suparnika. Nije mi lako govoriti iz perspektive njegova oca, ali po meni je sada najvažnije da Marko uživa povjerenje suigrača i trenera. Odigrao je stvarno dobro, posebno prvi dio, ali on je zapravo još dijete. Sa 16 godina teško je očekivati da će imati kontinuitet i toga moramo biti svjesni. Za njega je najvažnije da radi, trenira, sluša trenera i bude dio momčadi. Kako sve dođe poštenim i predanim radom i zalaganjem tako je došao i ovaj nastup, a tako će nadam se biti i ubuduće - ističe negdašnji Šibenikov i Hajdukov stoper.

Dodao je Joso još nešto.

- Šibenik mora počivati na odgoju svojih igrača i njihovom afirmacijom. Osim Marka imamo tu još mladića koji će sutra izbiti u prvi plan, Stipan Banić, Paško Stanić i drugi i klub mora stati iza njih. Pripremamo potpisivanje stipendijskih ugovora s Markom i još nekolicinom mladih igrača. Na tome moramo ustrajati. Ima već sada Marko ponuda drugih klubova, ali on se mora prvo dokazati kao Šibenikov senior i tek tada razmišljati o eventualnom odlasku - zaključio je najstariji iz loze Bulata, koji potječu iz Mirlovića, iz drniškog zaleđa, područja koji je poznat po sportskim talentima. Marko Bulat je samo nastavak te tradicije.


Vaša reakcija na temu