Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Ivica Čavka PRVI KORACI: Na turniru sudjeluje 138 momčadi, glavna atrakcija je Juventus, a prvi put se igra i na Poljudu!

PRVI KORACI: Na turniru sudjeluje 138 momčadi, glavna atrakcija je Juventus, a prvi put se igra i na Poljudu!

'Kod ovih malih uzrasta su nekad škole nogometa jače od jakog imena kluba'

Od četvrtka 6. listopada do nedjelje (9. listopad) na rasporedu je novo izdanje nogometnog turnira 'Prvi koraci'. Na redu je 18. izdanje, a idejni začetnik, alfa i omega tunira Franko Bogdan ponosan je na sve dosad ostvareno.

- Ovaj turnir je prerastao u pravi događaj. Ove godine smo prvi put i u Kaštel Starom. Imamo 138 momčadi u šest muških i jednoj ženskoj kategoriji. Odigrat će se 302 utakmice. Završnice će se igrati u Trogiru, Klisu, Dugopolju i na FESB-u. Najstarija kategorija je 2009., a najjači turnir je za 2010. godište gdje nastupa i Juventus. Povećao se broj ekipa izvan Splita i morali smo širiti turnir. Zahvala svima, pogotovo NK Valu, ali i predsjedniku Hajduka Lukši Jakobušiću. Igrat će se prvi put i na umjetnoj travi na Poljudu - rekao je Bogdan, a zatim dodao:

- Kod ovih malih uzrasta su nekad škole nogometa jače od jakog imena kluba. Danas su se pomakle granice praćenja djece. Ovaj turnir prate brojni menadžeri koji traže akreditacije i program turnira da mogu sve gledati.

Otkrio je Bogdan i jednu zanimljivu stvar vezanu uz Tonija Teklića.

- Tonio je na ovakvim natjecanjima rano zapažen kao veliki talent i bio je pozvan na par turnira s Dinamom. Da je drukčije odgojen, možda bi on i završio u Maksimiru. Nije bilo turnira gdje on nije bio najbolji strijelac ili igrač.

Detalje o klubovima iznio je direktor turnira Danijel Durdov.

- Imamo klubove iz osam zemalja. Najjače ime je Juventus. Dolaze nam Mađari MTK, bugarski CSKA, iz Slovenije Maribor, Olimpija, Ilirija. Imamo nekoliko ekipa iz Crne Gore, iz Makedonije nam stiže FK Makedonija, jako su dobri, 2010 godište. Iz BIH imamo Zrinjski, Međugorje, Jajce. Iz Hrvatske Dinamo, Hajduk, Osijek, Šibenik, Dragovoljac, Orijent. Očekuje se jako dobar turnir. Oko 3000-4000 ljudi, preko desetak tisuća noćenja za vrijeme turnira. Hvala Ministarstvu turizma i sporta. Daju nam veliku podršku. Pitanje je bi li turnir išao da nije njih. Uz njih hvala i općini Dugopolje, gradu Trogiru, Turističkoj zajednici grada Splita, te svima ostalima koji su pomogli.

Svoje prve nogometne korake na ovom je turniru napravio Tonio Teklić.

- Ne mogu se baš previše sjetiti tih dana, ali kada su turniri u mlađim kategorijama u pitanju, imaš poseban osjećaj. Tek ulaziš u svijet nogometa. Ime turnira sve govori. Tu sam i ja napravio svoje prve korake. Kroz turnir je prošlo dosta igrača koji igraju na vrhunskom nivou. Čestitao bih svom treneru Franku što ovaj turnir raste iz godine u godinu. Sjećam se svog prvog turnira za Hajduk u Tomislavgradu. Tu sam odmah proglašen za najboljeg igrača, zatim turnira u Istri. U grupi smo bili s Udineseom i Dinamom. Osvojili smo turnir, bio sam najbolji igrač. Ta dva turnira se posebno sjećam što se tiče mlađih uzrasta - kazao je Teklić.

Vaša reakcija na temu