Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
RAZGOVOR NAKON ZLATA Preradović: Nema u Hrvatskoj ponosnijeg oca, trenera i sportskog djelatnika od mene

RAZGOVOR NAKON ZLATA Preradović: Nema u Hrvatskoj ponosnijeg oca, trenera i sportskog djelatnika od mene

Razgovarali smo s osobom koja je dio Barbarine sportske priče od atomskog skloništa do olimpijskog zlata

Nakon što je zlatnu medalju stavila oko vrata judašica Barbare Matić, razgovarali smo sa Slobodanom Preradovićem, osnivačem Judo kluba Pujanke u kojem je napravila svoje prve sportske korake. Preradović je ujedno i otac Vladimira i Slavka, Barbarinih trenera.

- Nema u Hrvatskoj državi ponosnijeg oca, trenera i sportskog djelatnika od mene. Najponosniji sam čovjek na svijetu - kazao nam je Preradović u dahu, nakon što je odgledao svoju Barbaru kako je u finalu slavila nad Njemicom.

Iza njezinih leđa bio je njegov sin Vladimir.


- Godine kidanja živaca su prošle, ovo je vrhunac njezine karijere, našeg rada, ona je danas bila nepobjediva. Iako je imala težak ždrijeb, Barbara je sve svoje protivnice riješila efikasno i maksimalnim rezultatom - kazao je Preradović.

Matić je ostvarila povijesni rezultat za hrvatski judo, ovo je prva medalja na Olimpijskim igrama koja stiže u državu iz ovog sporta. Iza sebe već ima dva naslova svjetske prvakinja, još 2020. je proglašena najboljom sportašicom Hrvatske, dobila je i poštanski žig sa svojim likom, a odnedavno ima i europsko zlato. 

Čudesno je u kakvim je uvjetima Barbara došla do svjetskog vrha. Njen Judo klub Pujanke se nalazi doslovce ispod zgrade u atomskom skloništu. Tamo su i svi njeni trofeji. Danas je to nešto uređeniji ambijent, ali to je i dalje prostor predviđen za atomsko sklonište. 

Najveći obol tom projektu dao je Barbarin trener i izbornik naše reprezentacije Vladimir Preradović. Sa svojim ocem i bratom od zapuštenog skloništa napravio je klub koji ima svjetsku i europsku prvakinju.

- U atomskom skloništu smo počeli, a bojim se da ćemo tamo i završiti. Suviše smo mali sport da bi Grad Split ulagao u nas, ali moram reći da su nam poboljšali uvjete rada. Zahvaljujemo se na tome, ali to još uvijek je rupa. Na sreću kod nas je prevladao entuzijazam - zaključio je Slobodan.

Zahvalio se obitelji Matić koja je s njima sve ove godine ulagala svoje vrijeme i trud, kako bi u takvim uvjetima Barbara mogla ostvariti svoje snove, a sve je usporedio s nekim drugim sportskim obiteljima poput Kostelića, Ivaniševića iVlašića.

- U Hrvatskoj ne postoji sustavno ulaganje u sportaše i bez obitelji ovo ne bi bilo moguće. Čuo sam se s Barbarinom mamom, uvijek se čujemo nakon borbi, sretna je i ponosna. Napisao sam tri knjige o hrvatskom judu, iduća će biti o Barbari Matić - otkrio nam je Slobodan, koji jedini nije u Parizu od njenih trenera. Naime, imao je dogovorenu operaciju zbog koje nije mogao otputovati u Francusku.

Za Barbaru spremaju feštu, a Preradović ima samo jedni poruku:

- Puno puta smo je dočekali zbog njenih uspjeha, a za olimpijsko zlato Pujanke će gorjeti - zaključio je.

Pogledajte cijeli razgovor.

@dalmatinskiportal Barbara Matić je zlatna na OIimpijadi, a jedan od najponosnijih je Slobodan Preradović, osnivač JK Pujanke u kojem Splićanka trenira. Povijesni uspjeh prokomentirao je za Dalmatinski portal. @barbimatic ##barbaramatic #olimpijada #zlato #pariz #dalmatinskiportal original sound - Dalmatinski portal
Vaša reakcija na temu