REKORDNA VIŠKA REGATA: Prijavile se posade iz 10 europskih država, očekuje se više od 1200 jedriličara

REKORDNA VIŠKA REGATA: Prijavile se posade iz 10 europskih država, očekuje se više od 1200 jedriličara

Na startu prve etape Split - Vis u petak se očekuje preko 150 jedrilica i oko 1200 jedriličara

74. Viška regata u organizaciji JK LABUD i ove godine privlači jedriličare iz cijele Europe. Regatni ured je zaprimio 165 prijava. Ured za prijave će biti otvoren i danas od 9 do 18.30 sati. Do sada su prijave izvršile posade iz 10 europskih država. Na startu prve etape Split - Vis u petak se očekuje preko 150 jedrilica i oko 1200 jedriličara.

- Uzrok velikog interesa za sudjelovanjem je ograničenje na 150 prijavljenih jedrilica, koje je ove godine ukinuto zbog povoljnih vremenskih uvjeta za privez u Viškoj luci, a prijave je zasigurno potakla i dobra vremenska prognoza sa suhim vremenom i zapadnim vjetrom. I ove godine će razvrstavanje krstaša biti izvršeno za krstaše razreda Open na podrazred racing (regatnih) i cruising (navigacijskih) krstaša. Ovim se daje mogućnost jedrilicama koje nemaju vrhunsko jedrilje da budu pobjednici u okviru svojih skupina - poručio je Damir Skelin iz organizacijskog odbora.

Uz višegodišnjeg partnera regate Ultra Beneteau yacht charter, tradiciju suradnje nastavlja i Strumento Marino koji je osigurao 9 Regatta Vip satova kao poklon najuspješnijim skiperima. Za posade s jedrilica koje će biti vezane na plutačama ili na sidru i ove godine je osiguran besplatan prijevoz s 'kraja' i na 'kraj' s 2 dva plovila, koje će do ponoći biti u stalnom transferu.

Višani će na svoje doći u subotu, uživajući u regati u Viškoj vali, ali i mnogim drugim zabavnim programima koje su Grad Vis i turistička zajednica pripremili za natjecatelje, goste i mještane Visa. U nedjelju u 9 sati predviđen je start druge etape na relaciji Vis - Split, a pobjednik se na velikom mulu ACI-ja očekuje već nešto iza 12 sati.

Podskupinu Open Cruising ili navigacijsku skupinu činit će jedrilice koje imaju samo jedno prednje jedro i samo jedan spinnaker ili gennaker, a jedra im nisu izrađena od laminata.

U petak od 15 sati kreće tradicionalna podjela fažola i brujeta za sudionike regate, a potom i prigodna prodaja kolača (O.Š.Vis) ispred Općine. Ako bude dovoljno prijava na Facebook stranici https://www.facebook.com/viskaregata/  u petak navečer u 19 sati, održat će se i 7. po redu Otvoreno prvenstvo Visa u sporom pušenju kubanskih cigara u organizaciji cigar kluba Mareva iz Splita. Domaćin natjecanja kao i prošlih godina bit će caffe 'Bejbi'.

Subota u Visu starta 'Regatom u viškom portu', koja uvijek privlači mnoštvo gledatelja zbog svoje atraktivnosti. Dan se nastavlja domjencima i degustacijama u organizaciji Turističke zajednice Visa i grada Visa, počevši od 18 sati i dodjelom pokala pobjednicima regate u luci Vis, te domjenka za koje brinu učenici S.Š. Antun Matijašević Karamaneo, a nastavlja se pratećom prodajom autohtonih viških sorti vina, rakija i likera te ostalih viških specijaliteta.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare
14