Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Reprezentacija Sveučilišta u Splitu treći put zaredom prvak države

Reprezentacija Sveučilišta u Splitu treći put zaredom prvak države

Reprezentaciju u srpnju očekuje nastup na Europskom prvenstvu u Madridu gdje dolaze kao branitelji naslova

 Triput zaredom prvaci države, aktualni Europski prvaci, najbolji sportski muški kolektiv Hrvatske, a dolaze iz Splita. Da, dobro ste pročitali sportski kolektiv iz Splita. Još nevjerojatnije zvuči kad kažemo da je riječ o igračima velikog nogometa. Nogometna reprezentacija Sveučilišta u Splitu prije deset je dana na terenu nogometnog kampa 'Zagrebello' u Zagrebu obranila naslov prvaka države. Protivnik je bio lanjski suparnik Sveučilište u Zagrebu, a rezultat 0:2 za Splićane. Za komentar smo otišli do Kineziološkog fakulteta u Splitu gdje su nas dočekali voditelji reprezentacije Splita dr.sc. Ante Rađa i izv.prof.dr.sc. Marko Erceg.

- Sve je krenulo 2016. kada smo se okupili na Visu. Selekcija je odrađena u zadnji trenutak i na Visu smo osvojili treće mjesto. Iduća tri natjecanja nemamo nijedan poraz i zlatne medalje uspješno pristižu u Split. Prošle godine smo u Splitu dobili Zagreb na penale, a ove smo godine zlato osigurali u regularnom dijelu utakmice. Lani je ostvaren i naš najveći uspjeh, zlatna medalja na Europskom prvenstvu u Coimbri - u par rečenica uspjehe sažima Ante Rađa.
Zanimljivo je da se reprezentacija prvi put okupila na Visu. I Hajduk je 1944. obnovljen upravo na Visu. Jaka simbolika.

- Znakovit je taj Vis svakako. Formiranje naše momčadi je bilo doslovno u pet do podne. Četrdesetih je problem da su igrači odlazili u rat, a sada nam odlaze raditi sezonu. Termin završnice državnog prvenstva je u lipnju, a studenti već kreću sa sezonskim poslovima. Ja sam skupio par momaka s Kineziološkog fakulteta, Ante je povukao svoje momke s futsala. Solidno smo to odradili, ali nam je upravo Vis bio okidač za odluku da nagodinu ozbiljnije uđemo u natjecanje - dodaje Marko Erceg.

Današnja je momčad sastavljena od jakih igrača. Pojedini se natječu i u sustavu HNS-a i to od 2. HNL-a pa do županijskih liga, a jedan dio se aktivno bavi futsalom uz prethodno iskustvo u velikom nogometu.

- Na prvu izgleda da smo kao i ostale momčadi koje se natječu u sustavu HNS-a, ali ipak to nije tako. Nas dvojica nemamo klasičan pristup igračima baziran isključivo na profesionalnim odnosima. Mi se trudimo graditi prijateljstvo s njima i tako ojačati zajedništvo. Nitko tu ne igra za novac i sigurno da nije zgodno nakon profesionalne sezone igrati i ovu ligu, ali prijateljstvo i dobra atmosfera je ono što nas motivira. Zasad ta metoda polučuje odličan rezultat - govori nam Erceg.

19. srpnja u Madridu kreće Europsko prvenstvo. Split putuje kao branitelj naslova. Motiva među igračima ne nedostaje, ali najveći je problem slobodno vrijeme govori Rađa.

'Dosta igrača nam radi sezonske poslove, a samim time su nam otežane i pripreme za prvenstvo jer igrači doslovno trče s posla. Nekim igračima već kreću pripreme u klubovima za koje nastupaju. Treniramo nekoliko puta tjedno, ali rijetko se dogodi da budemo baš svi prisutni. Lani smo prije Coimbre odradili desetak treninga i unatoč svim problemima smo osvojili to zlato. Naše ambicije u Madridu su skromne. Idemo utakmicu po utakmicu. Putujemo kao europski prvaci i svi će biti duplo nabrijani na nas. Cilj nam je proći skupinu pa što bude.'

- Najlakše nam je s igračima koji studiraju na Kineziološkom fakultetu jer profesori izlaze u susret i poprilično su fleksibilni. Nekolicina igrača dolazi s drugih fakulteta pa ovom prilikom molim rektora i kolege s ostalih sastavnica sveučilišta da iziđu studentima u susret kad imaju pripreme i da im omoguće nekakav dodatan rok za polaganje ispita kad putuju na natjecanje - nadodaje Erceg.

Reprezentacija Sveučilišta u Splitu pokazala je izvrsnom predstavom u Coimbri da bolje partije pruža igrajući van Splita.

- Madrid je poznat po sparnim ljetima i izazov je odigrati 6 utakmica u 7 dana na 35 Celzijevih stupnjeva u zraku. Jedan loš dan, penal ili odbijanac i nema te više u natjecanju - govori Rađa.

Srž ekipe iz Coimbre ostaje i za Madrid, ali Rađa i Erceg očekuju jedno 4-5 promjena u sastavu. Na prvenstvu ne smiju nastupati studenti stariji od 30 godina, a oni studenti koji su diplomirali smiju nastupati još godinu dana kao alumni. Možemo reći da pravila natjecanja vrše jednu prirodnu selekciju.

- Naš je cilj da budemo konkurentni svake godine. Svake godine u ekipu guramo pet svježih lica koji pojačavaju konkurenciju i trude se izboriti svoje mjesto u reprezentaciji. Tako manje osjetimo odlazak pojedinih igrača. Cilj nam je da svaka godina bude uporišna stepenica za iduću godinu i da tako stvorimo jedan samoodrživ sustav - objašnjava nam Rađa.

Sveučilište u Splitu prepoznalo je vrijedan rad svih uključenih u ovaj projekt pa ih je nagradilo rektorovom nagradom za poseban doprinos za sportski rezultat, a prošle su godine osvojili i nagradu za najbolji muški sportski kolektiv.

- Stvarno se trebamo zahvaliti Splitskom sveučilišnom sportskom savezu i Sveučilištu u Splitu na neizmjernoj podršci i silnom angažmanu što putujemo u Madrid. Na proslavi dana sveučilišta kad smo preuzimali nagradu svoj sam govor zahvale završio pitanjem: 'Ako imamo AFCU, zašto ne bismo imali i ANCU, odnosno Sveučilišni nogometni klub?'. Na taj bi način svi momci sa Sveučilišta koji igraju nogomet imali priliku za dualnu akademsko-sportsku karijeru? Ne postoji nijedna zapreka da taj sveučilišni klub nastupa u natjecanjima pod okriljem HNS-a. Tako bi naša ekipa bila češće na okupu, imala bi više treninga i stvorio bi se kontinuitet zajedničkog igranja što bi dugoročno polučilo odličan rezultat. AFCU priča je jedinstvena u Hrvatskoj. Momci su odradili vrhunsku promociju sveučilišta pokazali da vrhunski sport i sveučilište idu zajedno. Zašto ne slijediti takav primjer. Nadam se da će Sveučilište prepoznati potencijal ove ANCU priče jer je ona realna i ostvariva - zaključio je intervju Erceg.

Ne preostaje nam ništa drugo nego zaželjeti našim igračima uspješne pripreme i dobar rezultat u Madridu.

Vaša reakcija na temu