Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Roko Ukić iz Francuske: 'Policajci su na ulicama, kazne su čak zatvorske'

Roko Ukić iz Francuske: 'Policajci su na ulicama, kazne su čak zatvorske'

Možeš sam sebi napisati neki papir na koji staviš datum i svoj potpis i maksimalno vrijedi sat vremena. Taj papir ti je kao opravdanje da možeš izići kupiti namirnice, čak možeš napraviti jogging

Kapetan hrvatske košarkaške reprezentacije, Roko Leni Ukić, koji trenutno igra u Antibesu javio se jutros u program Radio Dalmacije i osvrnuo se na trenutačno stanje s koronavirusom u Francuskoj. Ta zemlja je trenutno peta na svijetu po broju umrlih od korone.

- Pa znate što, je možda peta, međutim jako dugo je bila druga, iza Italije, tako da taj broj ne raste eksponencijalno kao što je u nekim drugim zemljama. Ovdje su vrlo rano uveli rigorozne mjere, tako da smo mi već dva tjedna u potpunoj karanteni. Policajci su na ulicama, kazne su velike, čak i zatvorske ukoliko se ponavljaju prekršaji, tako da su Francuzi jako ozbiljno shvatili situaciju. To mi daje neku nadu da će malo prije i izići iz te neke velike krize za razliku od nekih drugih zemalja koje su kasnile s tim rigoroznim mjerama.'

Na pitanje kakva je situacija s izlaskom do dućana, Ukić je odgovorio:

- Možeš sam sebi napisati neki papir na koji staviš datum i svoj potpis i maksimalno vrijedi sat vremena. Taj papir ti je kao opravdanje da možeš izići kupiti namirnice, čak možeš napraviti jogging. Ima nekih 4-5 točaka koje vrijede, npr. ukoliko imate kućnog ljubimca, možete ga prošetati i uvijek je uvjet da moraš ići sam. Znači nema nikakvog grupiranja, čak niti unutar obitelji.

Ukićeva djeca, 12-godišnja Sara i 10-godišnji Luka su krenuli očevim stopama. Kćer trenira plivanje, a sin košarku. Poput svojih vršnjaka u Hrvatskoj i oni trenutno u Francuskoj pohađaju online nastavu.

Imaju tu online nastavu. Mi ih ujutro ne vidimo, oni su u svojim sobama, za laptopima, od 9 do 14 sati i oni to rješavaju s profesorima, sve što imaju. Tako se to ovdje rješava, imam potpuno povjerenje što se tiče školovanja u njih i nikad do sada nije bilo nikakvih problema. Kažu da sve ide po planu i da nema potrebe da žena ili ja s njima učimo ili da ih dodatno provjeravamo.'

Poput oca Zorana, legendarnog bubnjara Daleke obale, i Roko obožava svirati bubnjeve za koje u vrijeme karantene ima više vremena.

- Pa jesam, sviram stalno, to mi je sad isto dobra zanimacija. Sad kad imam vremena mogu pročitati i koju knjigu više, pogledati neki film više. Kuća je sigurno čišća nego inače, ha, ha. Kuha se više kući, društvene igre i slično. Nije svako zlo za zlo, nekad nas ovakve stvari prisile da se više zbližimo međusobno. Međutim, ipak se svi skupa nadamo da ćemo se brzo vratiti u normalu, ali da treba maksimalno ozbiljno shvatiti situaciju i pridržavati se uputa koje je netko pametniji, informiraniji od nam daje, to svakako.

Vaša reakcija na temu