Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
SENZACIONALNI PRVAK POLJSKE: Lani su se borili za ostanak, a ove sezone osvojili titulu!

SENZACIONALNI PRVAK POLJSKE: Lani su se borili za ostanak, a ove sezone osvojili titulu!

Stadion čiji je kapacitet 9911 mjesta bio je ispunjen do posljednjeg mjesta

Nije Legia, nije Lech, nije Wisla, nije Gornik, ali zato Piast je. Novi prvak Poljske je Piast iz Gliwica, grada od oko 200.000 stanovnika. Senzacionalni naslov Piast je potvrdio u posljednjem kolu svladavši na svom terenu Lech iz Poznana 1:0. Slavili bi i da nisu pobijedili jer je Legia na domaćem terenu odigrala 2:2 protiv Zaglebia.

Povijesni naslov Piast je proslavio pred svojim navijačima. Stadion čiji je kapacitet 9911 mjesta bio je ispunjen do posljednjeg mjesta. Prvi put u Ekstraklasu, odnosno prvi rang poljskog nogometa ušli su 2008. Zadržali su se dvije sezone, a zatim su 2010. ispali u drugu ligu. Dvije godine kasnije izborili su ulazak u elitu, da bi sedam godina kasnije dočekali najveću radost. Do jučer su najveći uspjesi u 73. godišnjoj povijesti kluba bila dva finala kupa (1978. i 1983), dok su u prvenstvu prije tri godine završili na drugom mjestu.

Zanimljivo je da su lani jedva izborili ostanak, imali su samo bod više od Termalice koja je ispala iz lige. Njihov konačni trijumf senzacionalan je u poljskim okvirima. Momčad Piasta prema Transfermarktu vrijedi nešto manje od sedam milijuna eura, te su prema vrijednosti 11. momčad Poljske. No, na terenu su zaslužili prvo mjesto.

Tvorac njihovog uspjeha je 56-godišnji trener Waldemar Fornalik koji je cijelu trenersku karijeru proveo u poljskim klubovima, a jedno kratko vrijeme bio je i izbornik. Na klupi Piasta je od rujna 2017., a 21 mjesec kasnije povest će svoju momčad u kvalifikacije za Ligu prvaka. 

Vaša reakcija na temu