Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Spektakl u Omišu opravdao očekivanja, MVP Stipe Bekavac, ovacije legendarnoj Raziji Mujanović

Spektakl u Omišu opravdao očekivanja, MVP Stipe Bekavac, ovacije legendarnoj Raziji Mujanović

Prvo izdanje privuklo je 500-injak košarkašica i košarkaša

Na parketu Sportskog centra Ribnjak u Omišu proteklog vikenda održao Svjetski kup košarkaških veterana. Po uzoru na Svjetski kup rukometnih veterana, koji se ove godina održava šesti put i na koji u svibnju stiže oko 2.200 natjecatelja, ista grupa organizatora krenula je u sličnu priču i s košarkašima te već u prvom izdanju Svjetskog kupa privukla u Omiš 500-tinjak košarkašica i košarkaša.

- Fantastična atmosfera, odlična košarka i iznenađujuće dobra organizacija turnira, to su ukratko dojmovi koje nosim s mog prvog veteranskog turnira. Vjerujem ne i zadnjeg, stvarno sam oduševljen i planiram nastaviti dalje igrati veteransku košarku – kazao je naš umirovljeni reprezentativac Andrija Žižić, koji je bio dio momčadi Omiš Čagalj Tours osvajača Svjetski kup košarkaških veterana u kategoriji muškaraca starijih od 40 godina.


Omišani su slavili u jakoj internacionalnoj konkurenciji Litvanaca, Britanaca i Poljaka, što i nije posebno čudno kad se zbroji da su njihove boje osim Žižića branili i Bruno Šundov, Ivan Mimica, Jure Lozančić, MVP kategorije Stipe Bekavac... Nakon par odigranih utakmica vidjelo se da su noge malo teške i ruka kratka, ali košarkaški potezi i imaginacija su i dalje tu. Žižića je služio šut i leđna tehnika, Mimicu njegov zaštitni znak trice, Šundov je sa svojih 220 cm gospodario reketom...


- Ovo je čudo, da sam znao da je ovako dobra košarka i druženje i ranije bih zaigrao na ovakvim turnirima. Ima ovdje ozbiljnih igrača, doduše u godinama i ne više u toliko dobroj formi, ali igralo se jako dobro i za pobjedu - dodao je Bruno Šundov koji je uz proslavljenu reprezentativku bivše države Raziju Mujanović bio promotor turnira te su skupa dodjeljivali medalje i priznanja najboljima.

Uz posebno priznanje kao promotorica turnira, Raziju su organizatori iznenadili velikim buketom cvijeća za njen rođendan a na proglašenju su joj sudionici zapjevali 'Sretan ti rođendan...'

- Moram priznati da sam ganuta... Obradovala sam se vidjeti neka poznata lica koja znam od ranije. Moram priznati da su i mene zasvrbjeli prsti kad sam sišla na teren, tako je to meni uvijek, i zato nisam htjela uzeti loptu u ruke da ne šutnem prema košu. Košarka je moja prva ljubav koja vječno traje, pogotovo kad sam blizu terena, ali godine i zdravlje ne dopuštaju mi da više igram. Zato sam se priključila barem na ovakav način i drago mi je da sam bila u prilici pomoći - kazala je Mujanović, koja danas radi kao 'team manager' ženskih reprezentacija Bosne i Hercegovine.

Organizacija Svjetskog kupa bla je na zavidnom nivou, poučeni ranijim iskustvima s ovakvim natjecanjima u konkurenciji rukometaša, organizatori su već u startu napravili dobar posao i već sada se veliki broj od 30 ekipa najavio za dolazak sljedeće godine.

- Svi mi koji putujemo na ovakve veteranske turnire dolazimo u prvom redu zbog druženja, potom zbog otkrivanja novih destinacija, a tek onda radi košarke koju volimo. Meni nije prvi put da dolazim u Hrvatsku, svako drugo ljeto provodim ovdje i znala sam što mogu očekivati, zbog toga sam i nagovorila cure da dođemo i na kraju smo osvojile turnir. Znači, moramo doći i sljedeće godine braniti titulu – kazala je Melanie Neuman iz njemačke ekipe Forever Young, MVA kategorije žena starijih od 45 godina.


Turnir je okončan gala večerom za svih 500 – tinjak sudionika, velikim vatrometom i partyjem do sitnih jutarnjih sati. I svi koji su odlazili poručivali su: ' Vidimo se i dogodine'.


- Naš slogan je 'Game is not over', ili 'Igra nije gotova', a kako smo krenuli mogli bi ga promijeniti i u 'Vidimo se dogodine'. Svake godine na Svjetskom kupu rukometnih veterana okuplja se sve više natjecatelja, ove godine na šesto izdanje dolazi ih preko 2.200, stoga je realno očekivati da slične brojke za par godina dostignemo i s košarkašima - kazao je organizator Mario Čaljkušić.

Osvajači po kategorijama

Muški 50 +

Amstelven – Kaunas 48 - 29

  1. Amstelveen (Nizozemska)

  2. Kaunas (Litva)

  3. Vitalac (Hrvatska)

MVP Herm Timmelmmans (Amstelveen)

Žene 45+

Forever Young – Kotka 39 – 20

  1. Forever Young (Njemačka)

  2. Kotka (Finska)

  3. Fimba GB 50 (Velika Britanija)

MVP Melanie Newman (Forever Young)

Muškarci 40+

Omiš Čagalj tours – Adriatic 40 – 35

  1. Omiš Čagalj tours (Hrvatska)

  2. Adriatic (Hrvatska)

  3. Wolfpack (Velika Britanija)

MVP Stipe Bekavac (Omiš)

Žene 35+

Omiš – Hun K8 32 – 20

  1. Omiš (Hrvatska)

  2. Hun K8 (Mađarska)

  3. Bučke (Slovenija)

MVP Andrea Karlosi (Hun K8)

Muškarci 35+

Adriatic – Alkar 37-29

  1. Adriatic (Hrvatska)

  2. Alkar (Hrvatska)

  3. Zielona Gora (Poljska)

MVP Duje Kaliterna (Adriatic)

Dino Erceg (Alkar)

Vaša reakcija na temu