SRETAN ROĐENDAN MILANU RAPAIĆU: Velemajstor koji je svugdje bio omiljen!

SRETAN ROĐENDAN MILANU RAPAIĆU: Velemajstor koji je svugdje bio omiljen!

Navijači Fenerbahčea su na rastanku napravili transparent od 50 metara 'Nikad te nećemo zaboraviti'

Teško je pronaći igrača koji je u svakoj sredini bio omiljen. U bilo kojem sportu, a posebno u nogometu. Milan Rapaić bio je jedan od tih rijetkih. U Hajduk je stigao s 15 godina iz Nove Gradiške. Debi za prvu momčad 'bijelih' imao je 4. travnja 1992. godine Hajduk je pod vodstvom Stanka Poklepovića gostovao u Varaždinu kod Varteksa, a Rapaić je u igru ušao u 82. zamijenivši Ivicu Mornara.

Odmah u svojoj prvoj seniorskoj sezoni stigao je do naslova s Hajdukom. Njegova ljevica bila je penicilin za svaku obranu. Jedan od najupečatljivijih trenutaka u njegovom hajdučkoj epizodi zasigurno je detalj koji se dogodio 21. rujna 1993. godine. Na Poljudu je gostovala tadašnja Croatia, Hajduk je slavio 4:2, no svi zasigurno pamte sjajan potez Mikija. Tek nekoliko sekundi nakon što ga je Ivan Katalinić uveo u igru. Rapaić je odmah po prvom dodiru s loptom na 35 metara od vrata gostiju uzeo loptu, prošao Dževada Turkovića i Joška Jeličića te s 20 metara sjajno zabio u rašlje nemoćnog Dražena Ladića. Bio je to pogodak za 3:2, a nakon što je postigao pogodak Rapaić je u sprintu otrčao do sjeverne tribine.

No, to nije bilo sve od Mikija. Pet minuta kasnije oduzeo je loptu uz aut liniju i idealno pronašao Mornara koji je zabio za 4:2. U dresu Hajduka, Rapaić je ukupno odigrao 243 susreta i postigao 43 pogotka. S 'bijelima' je osvojio tri prvenstva, tri kupa, te tri superkupa. Svoju je klasu dokazao igrajući u Italiji, 1996. s Poljuda je otišao u Perugiju.

- Na Poljudu sam najbolje odigrao protiv Legije iz Varšave (1994. nap.a). Zabio sam gol i namjestio dva - rekao je Rapaić jednom prigodom na pitanje o najupečatljivom susretu u dresu Hajduka.
 U Perugiji je igrao od 1996. do 2000., a onda je otišao kako bi pomogao klubu.

- Luciano Gaucci, sin Perugijina gazde molio me da prihvatim ponudu Fenerbahčea. Perugia je tada bila u financijskoj krizi - rekao je jednom prigodom Rapaić kojeg su navijači u Perugiji toliko obožavali da su mu posvetili brojne grafite. Legendarna je i anegdota da su navijači Perugije 2002. godine na Svjetskom prvenstvu navijali za Hrvatsku protiv Italije, baš zbog Mikija. 

- Kada sam dao gol svi su u kafićima u Perugiji skakali od oduševljenja. Zvali su me prijatelji, novine su o tome pisale - rekao je Miki o toj vrlo zanimljivoj situaciji.

Kada je stigao u Tursku, odmah u prvoj sezoni Fenerbahče je stigao do domaćeg naslova, nakon šest godina apstinencije. Rapaić je bio ključna figura, zabio je 11 golova i imao čak 23 asistencije. Među navijačima Fenera i danas je pravo božanstvo. Toliko su ga voljeli da bi često provodili vrijeme kampirajući ispred kuće u kojoj je živio. Navijači Fenera s Mikijem su imali poseban odnos, a koliko ga cijene svjedoči i gesta kojom su se oprostili od Mikija. Napravili su transparent veličine 50 metara i na njemu napisali: 'Nikad te nećemo zaboraviti'. 

U istanbulskom velikanu je proveo dvije sezone, a onda se 2003. opet vratio u Hajduk, nakratko. Vrlo brzo otišao je u Anconu, nešto kasnije i u Standard, da bi igračku karijeru završio kratkom epizodom u Trogiru. Karijera vrijedna divljenja i majstor kakav se rijetko rađa. Njegova ljevica i danas je sinonim za preciznost, eleganciju i pravi nogometni užitak.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(49820, "");
Pregledaj komentare