STRUČNO OKO: Tudorov sustav je kao stvoren za Vuškovića, moramo mladima dati vremena i mira

STRUČNO OKO: Tudorov sustav je kao stvoren za Vuškovića, moramo mladima dati vremena i mira

Krešimir Režić je trenirao mlade igrače iz aktualnog kadra i sada govori o njima

Dok sam bio trener u kadetima Hajduka uglavnom smo igrali u sustavu 4-3-3, a nekad i u 4-2-3-1. Suvremeni nogomet donosi nešto svoje. Svaka dekada donosi promjene, a sada je opet u modi sustav s trojicom iza. Imamo primjer u Atalanti, Juventusu, u Njemačkoj Nagelsmann, Marco Rose u Borussiji Moenchengladbach. Sve su to stvari koje su normalne. Moderni trendovi se prate.

Neki igrači mogu imati problema u određenom sustavu, ali mislim da je Mario Vušković u 3-5-2 trenutno na poziciji koja je kao stvorena za njega. Gledajući iz današnje perspektive bi mu u budućnosti odgovaralo da prilikom transfera ode u ekipu koja igra s trojicom u zadnjoj liniji, ali kroz period od dvije-tri godine teško je to reći. On je iznimno inteligentan i kada nema široki prostor onda najbolje djeluje. Mislim da mu najbolje odgovara pozicija zadnjeg igrača, ima jako dobar pas. Nisu loše ni ove druge, kad uđe u igru on može razigravati.

Hajduk je jučer utakmicu završio sa šestoricom mladih igrača, to me malo iznenadilo s obzirom na važnost rezultata. Očito je kako Igor Tudor ima veliko povjerenje u mlade igrače, da će ih s vremenom izbrusiti, a od toga će najviše koristi imati Hajduk. Sigurno bi to bilo lakše da ne postoji pritisak rezultata. Brnić dobija najviše mogućnosti uz Vuškovića. Imao je i asistenciju za pobjedu protiv Intera. Igor mu vjeruje. Igra na više pozicija. Njegova idealna pozicija je lijevi krilni napadač s obzirom da mu najjača karakteristika, igra jedan na jedan, na toj poziciji dolazi do izražaja. Ali, na svakoj poziciji je pokazao nešto. Protiv Belupa je imao neke prilike, ali mladom igraču često nedostaje sreće ili mirnoće. Ali, nemojmo gledati taj gol. Ne bi bio bolji igrač da je dao gol, treba ga rasteretiti.

Kada se priča o kvaliteti mladih igrača onda je ključno koliku će prigodu dobiti. Protiv Slaven Belupa sam bio jako zadovoljan Marijom Čuićem. Ima nevjerojatnu mirnoću igranja u sredini, osjećaj za prostor. Lako se rješava pritiska. Nije jednostavno ući onako u utakmicu kod onog rezultata. Kad popravi malo duel igru na njega sigurno možemo računati.

Šteta što Blagaić nije postigao pogodak. On uvijek živi za gol, uvijek je na rubu prekršaja, njegova energija je ogromna. Da je zabio sigurno bi mu to pomoglo. Kreković je pokazao kvalitetu više, donosio je razliku na terenu centaršutevima, u igri jedan na jedan, energijom. Asistirao je za drugi pogodak...

Drago mi je i zbog Darka Nejašmića, sigurno je da ima kvalitetu i on je vrijednost Hajduka. Dogodio se taj prazan prostor, ali to je normalno za mladog igrača. Kada se igra u formaciji s dva vezna igrača često se dogodi da je jedan postavljen centralno, a drugi odlazi na jednu ili drugu stranu. Postoje razlike u odnosu na sustav koji je bio kod Oreščanina. Moramo biti realni. Znamo kakva je situacija i Hajduku i kakvi smo mi kao navijači. Dosta smo agresivni i nemamo strpljenja. Moramo dati vremena i mira, te svoju ljubav pokazati na drugačiji način. Ono što se dogodilo Jakolišu, to se nije dogodilo samo njemu, već svakom igraču Hajduka. Tako to treba gledati i najstrože osuditi onaj čin. 

Mladi igrači su dobili prigodu i moraju je iskoristiti bez obzira kakav je trenutak. Dolček i Čolina su obojica na pozicijama koje su uvijek interesantne. Obojica su pokazali da imaju vrijednost za Hajduka. Za njih je dobro što imaju konkurenciju.

Protiv Gorice neće biti Dimitrova zbog tri žuta kartona, ozlijeđen je Mujakić, te bi možda opet mogao zaigrati Stipe Radić. On je već dobijao prigode i mislim da je bio jako dobar. Sada treba biti strpljiv.  Meni je lako reći da bih stavio Radića jer sam ga trenirao, ali Igorov je posao odlučiti hoće li igrati on ili Vučur, kojemu istječe ugovor nakon te utakmice.

Po meni je Vušković trenutno klupski projekt broj jedan i mislim da bi on svakako igrao i da drugi nemaju problema s ozljedama i kartonima. Mladi igrači koji su trenutno u Hajduku imaju kvalitetu, to nije sporno. Vidimo kako je Palaversa dobro odigrao u Belgiji, kako se Bradarić dobro snašao u Francuskoj, igrao je i Ligu prvaka. Nadamo se da će tako biti i s njima. Novu priliku imaju već u Gorici. Slažem se da im je na leđa već stavljen velik pritisak, ali u Hajduku je uvijek tako. Nitko te ne pita koliko si mlad, već jesi li kvalitet ili nisi. Protiv Slaven Belupa su mi izgledali malo 'teški', ali nadam se da će ih ta pobjeda malo osloboditi. Uspjeh u Gorici bi im svakako puno značio, ali također i da uz sebe imaju nekoliko starijih koji će povući kada je najteže. U ovom kadru je to Mijo Caktaš, ali, eto, njega nažalost nema u sljedećem susretu. 

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(68730, "");
Pregledaj komentare