Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
SVEČANO PREDSTAVLJENA KNJIGA 'RATNI HAJDUK': Odigrali smo utakmicu na pobjedničkoj strani. Kontra mraku, kontra sili!

SVEČANO PREDSTAVLJENA KNJIGA 'RATNI HAJDUK': Odigrali smo utakmicu na pobjedničkoj strani. Kontra mraku, kontra sili!

Promociji su nazočili Čeferin, Puljak, Bilić, Kalinić, Gattuso, Šurjak...

Danas je u Hrvatskom domu na otoku Visu održana svečana promocija knjige 'Ratni Hajduk' autora Jurice Gizdića, koja je napisana povodom obilježavanja 80 godina obnove Hajduka. 

Naime, Hrvatski športski klub Hajduk je kao što je poznato obnovljen na blagdan Svetog Dujma 1944. godine na Visu kao prva obnovljena momčad u tada fašizmom porobljenoj Europi. O tom su događaju tada izvijestili i Ujedinjeni narodi u svom glasniku, a pred kraj rata francuski premijer kasnije predsjednik Charles de Gaulle, proglasio je Hajduk 'Počasnom sportskom momčadi slobodne Francuske'. 

U svojoj knjizi ovaj dio povijesti detaljno je opisao autor Gizdić, a koliki je značaj knjige te slava protagonista ovog hrabrog čina, svojim dolaskom pokazali su predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin, kompletna uprava Hajduka na čelu s predsjednikom Ivanom Bilićem, gradonačelnik Splita Ivica Puljak i dogradonačelnik Antonio Kuzmanić, sportski direktor Nikola Kalinić, trener Gennaro Gattuso te legenda splitskog kluba Ivica Šurjak.


Domaćin promocije bio je gradonačelnik Visa Ivo Radica, koji je i započeo ovu svečanu promociju:

- Zahvaljujem vam se svima na dolasku. Izuzetna mi je čast biti ovdje, pred vama, u našem domu kulture. Hajduk živi vječno jer je u teškim povijesnim okolnostima znao izabrati pravu stranu povijesti. Hajduk živi vječno zato što je kroz čitavu povijest imao igrače, trenere i upravu koji su živjeli Hajduk. Hajduk živi vječno zato što ima najbolje pjesme i jer je veliki dio Hrvatske uz njega. Hajduk živi vječno zato što je o njemu napisano mnoštvo knjiga i jer će buduće generacije moći čitati o njegovoj bogatoj povijesti. I na kraju samo jedna molba, da svi živimo za Hajduk i da ne čekamo još dugo da budemo prvaci Lijepe naše, hvala lijepa. 

Poslije gradonačelnika Visa, mikrofon je pripao predsjedniku Hajduka, Ivanu Biliću:

- U ime uprave Hajduka svima vam zahvaljujem na dolasku i što ste tako uljepšali ovu ceremoniju u kojoj dajemo priznanje našem Jurici. Njegova knjiga spaja Vis i Hajduk. Govori o tome što Hajduk zapravo jest i što je sve Vis dao Hajduku. Želim se, od strane Hajduka, zahvaliti i navijačima jer jedan veliki razlog zašto Hajduk jest što je su navijači. Vi ste naša najveća snaga i nadajmo se uskoro tituli. Hajduk živi vječno!

Potom je na red došla glavna točka programa, a to je predstavljanje same knjige. Voditeljica promocije Tanja Radmilo prvo je riječ dala promotoru i recenzentu Miji Grabovcu, koji je na samom početku svog monologa zahvalio svima na dolasku:

- Sam dolazak svih prisutnih pokazuje koliko im je stalo do ovog događaja, svjedoči veličini ratnog Hajduka.

Zatim je nastavio pričati o svojoj suradnji s Juricom Gizdićem i njegovoj predanosti stvaralaštvu i emociji prema Hajduku, da bi na koncu svoje obraćanje završio optimističnim pogledom u budućnost:

- Perišić, Rakitić, Livaja, Kalinić, Krovinović, Sigur, Pukštas, Šarlija, Uremović i Melnjak ulijevaju nadu da bi Hajduk mogao osvojiti toliko željnu titulu, a siguran sam kako će strateg Gattuso znati uglazbiti ovaj orkestar.

Sljedeći na redu za obraćanje prisutnima bio je povjesničar Tihomir Rajčić, koji se ponajviše osvrnuo na svoju suradnju s Gizdićem te na zanimljivost istraživanja ovog djelička povijesti. Svoj monolog završio upečatljivom izjavom:

- Hajduku je duša kroz povijest, unatoč teškim razdobljima, ostala ista. Hajduk je dite puka, a to je demokracija i budimo svi zajedno.

Poslije Rajčića, mikrofon je pripao Gizdiću, koji se u izrazito emotivnom tonu obratio publici:

- Hajduk, što da kažem, to je moj život. A da imam i drugi, na isti način bih ga proživio.

Ova izjava nagrađena je gromoglasnim pljeskom svih prisutnih, a Gizdić je poslije toga nastavio pričati o značaju čina, koja je tadašnja momčad Hajduka napravila. Na kraju promocije voditeljica Radmilo kratko je i jasno poručila:

- Odigrali smo utakmicu na pobjedničkoj strani. Kontra mraku, kontra sili. Hajduk živi vječno. 

U tom trenutku mnogobrojna publika stigla je pod pozornicu kako bi se slikala sa svojim idolima, a najviše pažnje, uz trenera Gattusa i sportskog direktora Kalinića, privukao je predsjednik UEFA-e Čeferin. 


Spomenuti su strpljivo podijelili mnoštvo autograma, a kada je izgledalo da je promocija završena, ispred Hrvatskog doma okupili su se navijači Hajduka te uz pjesmu 'Samo jednu želju imam' te mnogobrojne baklje ispratili delegaciju Hajduka koja se uputila prema Splitu. Tako su stavili točku na i ovog svečanog događaja, koji slavi važan dio Hajdukove povijesti i njegovog identiteta. 

Vaša reakcija na temu