Foto: Milan Šabić SVEČANOST NA POLJUDU: Hajduk za 108. rođendan bogatiji za knjigu 'Frane Matošić - najveći kapetan' i vitrinu Slavka Luštice

SVEČANOST NA POLJUDU: Hajduk za 108. rođendan bogatiji za knjigu 'Frane Matošić - najveći kapetan' i vitrinu Slavka Luštice

Parafrazirao bih velikog Matoša. Spomenici se ne dižu pokojnicima nego idejama. Oni su utjelovljenje ideje Hajduka - rekao je Ante Ivković

U sklopu 108. rođendana Hajduka na Poljudu je jutros bilo svečano. Predstavljena je knjiga 'Frane Matošić - najveći kapetan', a potom je otvorena vitrina Slavka Luštice.

- Čestitam 108. rođendan najdražeg nam kluba. Ovogodišnji rođendan obilježavamo u spomen na Slavka Lušticu i Franu Matošića. Godina koja je za nama bila je dosta turbulentna, ali mislim da je klub na pravom putu. Oslanjanjamo se na vlastite snage i djecu iz vlastite akademije. Kao i svake godine i na današnji dan moramo se sjetiti naše obitelji koja nas je napustila u proteklih godinu dana. Hvala im svima na svemu što su dali Hajduku. Frane Matošić bio je čovjek koji je na terenima diljem svijeta privlačio pažnju. Njegova karijera je takva da je iznjedrila brojne knjige. Učio je od najvećih veličina. Zahvaljujem svima koji su dali doprinos u nastajanju ove knjige - rekao je na samom startu predsjednik Hajduka Jasmin Huljaj.

Doprinos u stvaranju knjige dao je i Splitsko-dalmatinski nogometni savez u čije je ime govorio predsjednik Marko Erceg.

- Emocije su mi pomiješane. S jedne strane čast i zadovoljstvo, a s druge ponos. Nogometni savez je s ponosom stao iza ovog projekta. Uvjeren sam da ćete svi čitati ovu knjigu. Savez će zasigurno stati iza ovakvih i sličnih projekata i u budućnosti.

U ime veterana nekoliko je rečenica izrekao Ante Ivković.

- Parafrazirao bih velikog Matoša. Spomenici se ne dižu pokojnicima nego idejama. Oni su utjelovljenje ideje Hajduka. Svi mi koji živimo u Splitu nama je Hajduk svakodnevica. Hajduče, gdje god ideš s tobom su Splićani, Dalmatinci, navijači.

Hajdukov kroničar Jurica Gizdić sudjelovao je u izradi mnogih knjiga. 

- Danas je veliki dan našeg kluba. Slavimo dvojicu velikana. Obveza nas sportskih kroničara je da o tim ljudima zapišemo nešto vrijedno da ne padnu u zaborav. Obitelj Frane Matošića mora biti ponosna jer je igrao i stvarao u teškom vremenu. Za Franu znaju reći bio je najveći, ja se s tim slažem.

Emotivan je bio Matošićev unuk Frane Spain.

- Htio bih se zahvaliti sponzorima što su omogućili da ova knjiga ugleda svijetlo dana. O Frani Matošiću možemo reći da je bio čovjek koji je neizmjerno volio Split, Dalmaciju i Hrvatsku. Ova knjiga sadrži preko 400 strana istinske hajdučke ljubavi.

Svoju je ulogu imao i Mijo Grabovac.

- Počašćen sam što sam s vama u katedrali nogometa. Uvjeren sam da se danas ne bi okupili da se posla nije dohvatio i ohrabrio njegov unuk Frane Spain. Imao sam privilegiju knjigu pročitati u digitalnom izdanju i moram reći da sam zadivljen. To je libar za svakoga tko Hajduka ljubi, a takvih je na stotine tisuća.

Na kraju balade autor knjige Boris Vrdoljak Mandeta pročitao je predgovor, a Matošićev praunuk Duje dao je knjige petorici kapetana Hajduka, od prve momčadi do pionira. Od Josipa Juranovića do Nike Đolonge. Frane Spain uručio je knjigu Bogdanu Kragiću, a pročitana je i rođendanska čestitka koja je na Poljud stigla iz Ekvadora. Veliki pljesak okupljenih zaradio je legendardni vratar Rizah Mešković.

S ponosom je o Slavku Luštici govorio Marino Lemešić.

- Slavko Luštica zvani Žiga. Tako smo ga zvali jer bi planuo kao žigica. Brzo bi planuo, a brzo se ugasio. Osvojio je šest prvenstava, dao je 86 golova, a bio je vezi igrač. Mnoge generacije Hajduka kažu da je u vrijeme Luštice Hajduk igrao najljepši nogomet. To govore navijači koji već 40 godina gledaju Hajduka. Vrhunac njegove karijere je bio 1978. kada je imenovan za izbornika bivše države. 

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(41464, "");
Pregledaj komentare