Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Svojedobno ih je ispeglao Katalinićev Hajduk, a danas su senzacija Europske lige

Svojedobno ih je ispeglao Katalinićev Hajduk, a danas su senzacija Europske lige

Totalni autsajderi drugu godinu zaredom igraju skupinu EL

Prije 20 godina u pretkolu tadašnjeg Kupa Uefa Hajduk je igrao protiv luksemburškog Dudelangea. 'Bijeli' koje je tada vodio Ivan Katalinić lako su se obračunali s Dudelangeom. U prvom susretu koji se igrao u Varaždinu Hajduk je slavio 5:0, dok je u uzvratu bilo 1:1. Danas, dvadeset godina kasnije taj Dudelange kojeg je Hajduk glatko izbacio drugu godinu zaredom plasirao se u skupine Europske lige.

Klub koji je osnovan 1991. godine fuzijom tri kluba u gradu s nešto više od 20.000 stanovnika ponovio je uspjeh od prošle sezone. Tada su na putu do skupina Europske lige izbacili Dritu, Legiju iz Varšave i Cluj. U grupi s Milanom, Olympiakosom i Betisom završili su na četvrtom mjestu, a protiv Betisa su osvojili povijesni bod.

Ove sezone kao prvaci Luksemburga europski su put započeli u prvom pretkolu Lige prvaka. Tu ih je zbog više golova u gostima izbacila malteška Valletta, a onda su natjecanje nastavili u drugom pretkolu Europske lige. Preskočili su makedonsku Škendiju, potom estonski Nomme Kalju, a onda su u playoffu za ulazak u skupine Europske lige bili bolji od armenskog Ararata. Neki će reći da im je ždrijeb bio naklonjen, no trebalo je sve to proći i izboriti još jednom nastup u skupini Europske lige.

Ove sezone ždrijeb im je dodijelio Sevillu, Apoel i Qarabag, a već u prvom kolu jučer su kreirali senzaciju. U Nikoziji su svladali Apoel 4:3 i tako istaknuli kandidaturu za prolazak skupine što bi bio nevjerojatan uspjeh. Momčad Dudelangea prema Transfermarktu vrijedi četiri milijuna eura, a usporedbe radi prema istom izvoru Hajdukova vrijedi šest i pol puta više, gotovo 27 milijuna eura.

U svojim redovima Dudelange ima dvojicu reprezentativaca Luksemburga, a momčad uz to ima i igrače iz Francuske, Belgije, Maroka, Njemačke, Alžira, Portugala, Italije, Senegala...Najveća zvijezda je 22-godišnji Daniel Sinani koji je rođen u Beogradu, no s roditeljima je kao petogodišnjak odselio u Luksemburg te je danas i član reprezentacije. Zanimljivo je i kako je budžet Dudelangea mizernih dva i pol milijuna eura, a s klupe ih vodi Belgijanac Bertrand Crasson. On je preuzeo momčad nakon odlaska Nijemca Dina Toppmollera koji je ovog ljeta nakon tri godine provedene na klupi otišao u belgijski Virton.

Vaša reakcija na temu