Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
VEZNJAK PLEMENITE LJEVICE: Znao je biti lucidan, ali i dječački zaigran, na Poljud je stigao zajedno s Nejašmićem

VEZNJAK PLEMENITE LJEVICE: Znao je biti lucidan, ali i dječački zaigran, na Poljud je stigao zajedno s Nejašmićem

Činilo se proljetos da su posudba ili put u zaborav vrlo izvjestan i tužan rasplet za mladog veznjaka

Tonio Teklić je pogotkom sa tridesetak metara Hajduku donio bod u Rijeci i tako opet skrenuo pozornost na svoj veliki talent. Njegovo znanje nikad nije bilo sporno, ali danas 20-godišnjak bio je na pragu da ostane 'vječiti junior', jedan od onih koji su se pogubili u priči u kojoj presudnu ulogu u razvoju mladih igrača ne igraju plan i program, već dva s - sreća i slučaj.

Slučaj je htio da Teklić prva dva prvenstvena nastupa upiše još kod Joana Carrilla u jesenskom dijelu 2017. godine, kada je španjolskom treneru trebao netko od domaćih mladića da se, u trenutku kada su kola krenula nizbrdo, malo razbije priča o previše stranaca. Tada još junior Teklić je izgorio u vatri rijetko doživljene mučne atmosfere i domaćeg poraza od Rudeša (2:3), tijekom kojega su na Sjeveru dominirali transparenti protiv vodstva kluba. Nakon tog susreta je smijenjen Carrillo, a Teklić je maknut iz kadra prve momčadi.


U Hajduku II ga je preuzeo Siniša Oreščanin, Toniju je trebalo neko vrijeme da povrati samopouzdanje, a godinu dana nakon seniorskog debija, opet je dočekao minutažu u prvoj momčadi. U tri susreta je kod Zorana Vulića odigrao ukupno 60 minuta, a Vuliću je nakon smjene trenera i javno zahvalio preko Instagrama.

Kada je prvu momčad preuzeo Oreščanin, iz početka se činilo da će Teklić dobiti puno više prilike. Protiv Dinama je u Maksimiru u zadnjem kolu jeseni odigrao dosta dobrih 28 minuta, a onda je opet - odbačen. I to nakon, činilo se, jako dobro odrađenih zimskih priprema, u kojima se par puta i upisao u strijelce. Cijelo proljeće Oreščanin nije htio ni čuti za njega, uključivao je povremeno Špikića, Sahitija, kad nije mogao Caktaš ubacio bi na to mjesto Delića... Uglavnom, Tonija nije bilo na mapi.

Teklić je potom oscilirao i u drugoj momčadi, trener Mario Despotović ga je par puta proljetos i tamo ostavio na klupi. Činilo se na trenutak da su posudba ili put u zaborav vrlo izvjestan i tužan rasplet za igrača tako plemenite ljevice. Despotović je pokušavao i uspio probuditi Teklića, a ovaj mu je uzvraćao golom Šibeniku, efektnim driblinzima, pogotkom s centra za nogometne gurmane...


Bili su to uglavnom povremeni bljeskovi, ali svima na Poljudu je postalo jasno da imaju u vlastitom pogonu biser kojim su obrisali pod, pticu koju su zaključali u krletku. Prvom pripremnom utakmicom ovog ljeta u Solinu, Teklić je definitivno pokazao da je prerastao drugoligaški nogomet.

Teklić je, inače, u Hajduk došao iz Adriatica, gdje je trenirao od prvog dana osnivanja kluba. Na Poljud je stigao nakon što je njegova generacija kadeta s Adriaticom izborila ulazak u 1. HNL. Nakon tih prvoligaških kvalifikacija u Sesvetama, tadašnji šef škole Dinama Marijan Vlak kazao je prvom čovjeku Adriatica Franku Bogdanu da ima nekoliko interesantnih kadeta, ali da Teklića želi baš odmah. No, Tonio je usmjeren prema Poljudu. Predsjednik Marin Brbić je tog ljeta potpisao ugovor o suradnji, u sklopu kojega je tridesetak igrača preselilo u Hajduk (taj ugovor je raskinut za Huljajeva mandata op.a). Teklić i godinu mlađi Michele Šego su važili za najveće talente.


Tonio se, evo, napokon izborio za svoje mjesto na velikoj sceni, a Šegina je sadašnjost dokazivanje kod trenera Despotovića u drugoj momčadi. Najviše od svih koji su došli u tom paketu suradnje je pokazao Darko Nejašmić, danas standardni prvotimac Hajduka.


Kakva je Teklićeva budućnost u Hajduku, teško je predvidjeti. Trener Damir Burić će od sljedećeg susreta na raspolaganju imati još Caktaša i Jradija, a tu su Hamza, Jurić, Bradarić, Nejašmić, Kalik, Beširović… Teklić je u odnosu na sve njih specifičan igrač, na momente lucidan, na trenutke dječački zaigran, ali uvijek opasan kad se igra prenese na protivničku polovicu.

PS Teklić je imao uspjeha i s juniorima Hajduka, bio je dio momčadi koja je izborila povratak u 1. HNL, a da ima 'top u nogama' pokazao je još na turniru 'Trofej Istra', gdje su Hajdukovi juniori osvojili prvo mjesto, pobijedivši, među ostalim, Dinamo sa 3:1, te Lokomotivu sa 4:0. Teklić je proglašen najboljim igračem turnira, a na YouTubeu se pojavio njegov gol Dinamu, majstorija kakva se rijetko viđa. Pogledajte i uživajte...


Vaša reakcija na temu