Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
TERIMOVA PRIČA: Nadimak 'Imperator' jasno pokazuje kakav je status i kult izgradio trener Galatasaraya

TERIMOVA PRIČA: Nadimak 'Imperator' jasno pokazuje kakav je status i kult izgradio trener Galatasaraya

Za navijače Galatasaraya je poput božanstva

Kažu da je u Turskoj njegovo ime utjecajno kao i ono predsjednika države Recepa Tayyipa Erdogana. Nadimak 'Imperator' jasno pokazuje kakav je status i kult izgradio Fatih Terim. U Galatasarayu je proveo najveći dio igračke karijere. Zanimljivo je da je kao igrač Terim igrao za samo dva kluba, Adana Demirspor (aktualni drugoligaš) i Galatasaray.

U Galati je proveo 11 godina (od 1974. do 1985.). Bio je i reprezentativac Turske, a prvi put na klupu istanbulskog velikana stigao je 1996. godine. U četiri godine koliko je tada proveo na klupi Galate osvojio je četiri puta naslov prvaka Turske, jedan kup, a uz to je 2000. godine osvojio Kup UEFA. Tada je Galatasaray u finalu nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca bio bolji od Arsenala za koji je jedan kazneni udarac promašio i Davor Šuker

To mu je i donijelo odlazak u Italiju, no na klupi Fiorentine i Milana nije se dugo zadržao. Nakon odlaska iz Italije 2001. godine u posljednjih 19 godina uz prekide je bio izbornik Turske i trener Galatasaraya. Bio je na klupi Turske i one tužne 2008. godine kada je Semih Senturk zaustavio hrvatske snove u četvrtfinalu Europskog prvenstva u Beču. 

Trenutno odrađuje četvrti mandat na klupi turskog velikana, a na klupu je stigao krajem 2017. godine umjesto Igora Tudora. Tada je Tudoru jedan od asistenata bio i Hari Vukas koji će se u četvrtak sučeliti Terimu. U skoro tri godine od povratka na klupu Galatasaraya osvojio je dvije titule, kup i superkup. Zanimljivo je da je s Galatom osvojio osam naslova prvaka, od ukupno 22 koliko su osvojili. To je dovoljno dobar razlog da mu čelnici kluba 'zažmire' nakon što je protekle sezone završio na šestom mjestu. Da Trabzonspor nije izbačen iz Europe zbog financijskih problema, Galatasaray ne bi ni igrao Europu, no unatoč tome turski klub i Terim svakako izazivaju respekt kod svakog protivnika. 

Njegov autoritet nikad nije bio sporan. Pokazao je to kao izbornik Turske kada je 2016. godine nakon Eura u Francuskoj otpisao Ardu Turana 'zbog osobnih stvari'. Dvojac je očito zakopao grijehe iz prošlosti s obzirom da se Arda ovog ljeta vratio u Galatasaray. Fatih Terim za navijače Galatasaraya je poput božanstva. Prošle godine produženje ugovora, do ljeta 2021. godine potpisao je na stadionu pred više od 50 000 navijača. Na proljeće je prebolio koronavirus, a zanimljivo je da stadion na kojem igra aktualni prvak Basaksehir nosi baš njegovo ime, Fatih Terim!

Vaša reakcija na temu