Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
TKO JE TALIJAN KOJI SUDI NA POLJUDU? Ušao je u povijest zbog situacije u kojoj se našao Duje Čop!

TKO JE TALIJAN KOJI SUDI NA POLJUDU? Ušao je u povijest zbog situacije u kojoj se našao Duje Čop!

U Serie A debitirao je 18. svibnja 2014. godine

Fabio Maresca delegiran je za glavnog suca polufinala Hrvatskog SuperSport kupa između Hajduka i Dinamo koja se u srijedu (19 sati) igra na Poljudu. Ovaj 42-godišnji Talijan rođen je u Napulju, po zanimaju je vatrogasac, a suđenjem se počeo baviti još davne 1997. godine kada je sudio utakmicu početnika u svom rodnom gradu.

S vremenom je preskakao 'skalinu po skalinu' te je 2010. godine, kao 29-godišnjak stigao do treće talijanske lige. U ljeto 2013. debitirao je u Serie B na utakmici Virtus Lanciano- Reggina, a 18. svibnja 2014. stigao je i do Serie A. Bio je to susret posljednjeg, 38. kola u kojem je Lazio (kojeg je vodio Edoardo Reja) s 1:0 u Rimu svladao Bolognu. Njegov dolazak do Serie A bio je poseban i po tome što je prošlo 50 godina da jedan sudac iz Napulja dijeli pravdu u najjačem rangu talijanskog nogometa. 

Od 2020. godine ima značku FIFA-e, a u dosadašnjoj karijeri sudio je 130 utakmica Serie A. Zanimljivo je kako je Maresca prvi sudac koji je u Serie A svirao jedanaesterac nakon intervencije VAR-a. Bilo je to 19. kolovoza 2017. godine na utakmici Juventusa i Cagliarija (3:0). Igrala se 37. minuta, a nakon duela Alexa Sandra i Duje Čopa te intervencije iz VAR sobe svirao je penal za Cagliari. 

U aktualnoj sezoni odsudio je 25 utakmica, od čega 14 u Serie A. Podijelio je 132 žuta kartona, četiri crvena i svirao šest jedanaesteraca. Dolazak u Split neće mu biti prvo inozemno gostovanje ove sezone. U listopadu prošle godine sudio je grčki derbi između Olympiakosa i Panathinaikosa, a odsudio je i dvije utakmice saudijskog prvenstva. 

Vaša reakcija na temu