Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Ivica Čavka Torcida istaknula sliku i transparent u čast preminule navijačke legende

Torcida istaknula sliku i transparent u čast preminule navijačke legende

'Ušo je iskidao zastave pa od crvenog i plavog platna sašio transparent, a od bijelog materijala slova koja su stvorila legendarnu parolu'

Torcida je otvorila utakmicu šutnjom, ali s visoko istaknutom slikom preminule navijačke legende Borislava Jelovića Uše, a na ogradi je istaknut jedino stari transparent 'Hajduk živi vječno'. 

Taj transparent je prvi put istaknut na utakmici Hajduk - Bordeaux 20. listopada 1982.


Slogan je nastao tog ljeta kada su torcidaši Borislav Jelović Ušo, Vele Baković i Tonći Prlac Prle živo raspravljali o fotografiji navijača Intera iz Milana koja je bila na zidu Ušine sobe, a objavljena je u sportskom časopisu 'Tempo' godinu prije. Slikom je dominirala bakljada ispod koje se nazirao transparent s natpisom 'Inter vinci per noi'. Kako su sva trojica navijača s jezicima bili 'na Vi', Ušo je to 'Inter vinci per noi', što u prijevodu znači 'Inter, pobijedi za nas', krivo preveo kao 'Inter živi vječno'. Naravno, kako je slogan bio jači da jači ne može biti, istoga je momenta Uši pala na pamet ideja da se, po talijanskom modelu, napravi i transparent 'Hajduk živi vječno'.

- Transparent je nastao tako da su splitska dica, tadašnja avangarda navijačkog pokreta u Jugoslaviji, ista ona mladost koja je pokrenula Torcidu godinu prije, ukrala na Gripama zastave Jugoslavije i Socijalističke Republike Hrvatske koje su visjele na jarbolima ispred dvorane. Ušo je iskidao zastave pa od crvenog i plavog platna sašio transparent, a od bijelog materijala slova koja su stvorila legendarnu parolu. Danas je to najstariji sačuvani transparent na području bivše Jugoslavije, a vjerojatno i šire - ispričao je Tonći Prlac Prle.

Transparent su Ušo i on 2016. godine predali mlađoj ekipi Torcide u Klubu navijača Hajduka. Obvezali su ih da ga čuvaju za buduće generacije, s napomenom da ga se na 'svjetlo dana' vadi samo na velikim Hajdukovim utakmicama ili Torcidinim obljetnicama. Danas je posebno istaknut upravo u čast njegovog preminulog autora Uše.

Torcida je u trećoj minuti krenula sa starom pjesmom:

- Znaj da volin ga ja jer on je prvak svita,

znaj da volin ga ja, Hajduka iz Splita.




Vaša reakcija na temu