Foto: Milan Šabić TRAŽI SE ŠEST RUKU 'ZA': Sutra se u Zagrebu održava sastanak na temu obnavljanja Udruge prvoligaša

TRAŽI SE ŠEST RUKU 'ZA': Sutra se u Zagrebu održava sastanak na temu obnavljanja Udruge prvoligaša

Hrvatski klubovi trenutno primaju minimalna sredstva od tv-prava u odnosu na klubove iz država koje se mogu usporediti s našom

U Zagrebu se sutra u 11 sati održava sastanak na temu formiranja Udruge prvoligaša, koja je ukinuta prije pet godina, kada je pet klubova Prve HNL (Dinamo, Istra 1961, Lokomotiva, Osijek i Rijeka) donijelo odluku da ne sudjeluje u njenom radu, te uslijed nepostojanja kvoruma nije mogla donositi odluke.

Od natjecateljske sezone 2014/15 Hrvatski nogometni savez je preuzeo neposredno vođenje natjecanja 1. HNL, a tog ljeta 2014. tijekom sjednice je predsjednik HNS-a Davor Šuker uručio prigodan poklon tadašnjem dopredsjedniku HNS-a i izvršnom predsjedniku Dinama Zdravku Mamiću povodom 55. rođendana.

Šuker je obećao da će se nakon gašenja 'kvalitativno podići razina HNL-a u ekonomskom, marketinškom pa i natjecateljskom pogledu', realizirao nije ništa i sad smo, eto, na novom početku. Ili možda nismo...

Jaka osovina Dinamo - Osijek je protiv obnavljanja. Udruga je bila jedino mjesto na kojem su klubovi javno mogli reći ono što HNS-u nije odgovaralo, stoga je logično kako klubu iz Maksimira nije bila poželjna, a ne žele ni njeno obnavljanje.

Ponovni ustroj Udruge prvoligaša je inicirao Hajduk, a za njeno obnavljanje će trebati ruke još pet klubova. Navodno se čak i u Rijeci predomišljaju, osim ako Damir Mišković nije lagao na poljudskom sastanku, gdje je ostavio otvorenu mogućnost da glasa 'za' ako ga se uvjeri da će klubovi od toga imati neke koristi.

A trebali bi imati, jer hrvatski klubovi trenutno primaju minimalna sredstva od tv-prava u odnosu na klubove iz država koje se mogu usporediti s našom (primjerice, Hajduk i Dinamo imaju po mizernih cca 270.000 eura, ostali daleko manje). Svaka ozbiljna europska liga ima tijelo poput Udruge prvoligaša, preko kojega može ostvariti veću zaradu o tv-a, sponzorstva, ali imati i određen upliv u odluke koje se tiču natjecanja.

Klubovi će sutra sami glasanjem odlučiti žele li imati utjecaj na organizacijske i marketinške odnose unutar 1. HNL.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(48274, "");
Pregledaj komentare