Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
TUŽNA VIJEST: Preminuo bivši međunarodni nogometni sudac Stjepan Glavina

TUŽNA VIJEST: Preminuo bivši međunarodni nogometni sudac Stjepan Glavina

Odsudio je 9 međudržavnih i 45 međunarodnih nogometnih utakmica kao glavni sudac

Danas je u Klisu, u 82. godini života preminuo bivši međunarodni nogometni sudac Stjepan Glavina

Rođen je 1941. u Klisu, a polaže sudački ispit 1961. godine, a status saveznog suca stječe 1968. godine. Na listi sudaca savezne nogometne lige je od 1976. do 1988. Glavina 1978. godine postaje i međunarodni nogometni sudac, sa znakom FIFA-e . Godine 1987. Stjepan Glavina je sudio i na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Čileu, a sedam godina ranije 1980. godine na završnom turniru UEFE do 21 godinu, koje je odigrano u SR Njemačkoj. Dijelio je nogometnu pravdu i na Osmim mediteranskim igrama u Splitu, 1979. godine i Univerzijadi u Zagrebu 1987. godine. Treba istaći da Stjepan Glavina dugi niz godina obavlja odgovorne dužnosti u organizacijama nogometnih sudaca FIFA-e i UEFA-e. 

Odsudio je 9 međudržavnih i 45 međunarodnih nogometnih utakmica kao glavni sudac. Od 1992. bio je u Komisiji nogometnih sudaca Hrvatske, bio je i predsjednik Stručne komisije Zbora nogometnih sudaca Hrvatske od 1992. do 1995. Predsjednik je Zbora Nogometnih sudaca Nogometnog saveza Općine Split od 1981. do 1982., te od 1990. do 1991., a predsjednik Zbora nogometnih sudaca Splitsko dalmatinske županije je od 2000. do   2003. Višegodišnji  je član Predsjedništva Zbora nogometnih sudaca Hrvatske.

Rekorder je broju odsuđenih utakmica na poznatom Hajdukovu međunarodnom turniru Trofej Marjana na kojemu je sudio kao glavni sudac 11 utakmica. 

Stjepan Glavina je uz Lea Lemešića, sigurno jedan od najboljih nogometnih sudaca našem području čemu u prilog idu i velika navedena natjecanja kojima je sudio. 

Kada se već spominje veliki šjor Leo, treba reći da je Glavina za njega bio posebno emotivno vezan, prema vlastitim riječima Stipe je Lea doživljavao kao vlastitog roditelja. Njegove ne naputke, savjete, Stipe naprosto upijao.

Odlaskom Stipe Glavine odlazi jedan od najboljih hrvatskih nogometnih sudaca, kako kod nas tako i na prostoru bivše države, odlazi još jedan od pripadnika tzv. stare sudačke garde kojoj je svakako bio predvodnik veliki Leo Lemešić, a odmah do njega Stjepan Glavina. 

Treba reći i to da je Stipe Glavina nogomet igrao u svom kliškom Uskoku, jedno vrijeme bio je i član Uprave kluba i klupski potpredsjednik. 

Vaša reakcija na temu