Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
U Splitu predstavljena knjiga 'Vaterpolo', autora Mladena Hraste

U Splitu predstavljena knjiga 'Vaterpolo', autora Mladena Hraste

Ovo je jedna od najboljih knjiga koje sam pročitao - rekao je Ratko Rudić

Na platou ispred Prirodoslovno matematičkog fakulteta predstavljena je knjiga 'Vaterpolo', autora Mladena Hraste, a nakladnik je Kineziološki fakultet u Splitu. Knjiga je posebna i po tome što je dvojezična, na hrvatskom i engleskom jeziku.

- Posebno hvala mom igračkom uzoru Milivoju Bebiću i trenerskom uzoru Ratku Rudiću koji je došao iz Zagreba. Ova knjiga je bila zahtjevan zadatak, ali za mene vrlo inspirativan. Iskustvo znanstvenika mi je pomoglo da trenerske misli stavim u oblik knjige. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u izradi. Svi su oni dali pečat i dodatnu zanimljivost - rekao je Hraste. 

-  Ovaj fakultet na prvi pogled nema dodirnih poveznica sa sportom, ali to nije tako. Izuzev Hajduka koji je religija, a ne sport. Profesor Hraste predaje već generacijama naših studenata. Drago mi je da je na ovakav način izašla knjiga o vaterpolu. Siguran sam da će svi guštati u tom štivu. To je naš najtrofejniji dalmatinski sport. Sva tri splitska kluba osvajala su europski trofej. Ako pridodate još Jug, onda možemo reći da smo najbolji na svijetu - rekao je dekan Prirodoslovno matematičkog fakulteta Nikola Koceić Bilan.

Prorektorica Sveučilišta u Splitu Đurđica Miletić pohvalila je estetiku knjige.

- Lijepo je danas biti kineziolog, a jako je teško govoriti iza profesora Koceića kojeg zovu Ciceron. Ova knjiga daje znanstveni osnov svima koji se žele baviti ne samo vaterpolom nego i drugim sportovima. Knjiga ima estetski karakter, sve je promišljeno.

Zadovoljan je bio i dekan Kineziološkog fakulteta Damir Sekulić.

- Trenutno na ovim prostorima ne postoji osoba koja može napisati knjigu o vaterpolu bolje od Mladena Hraste. Bio je igrač, trener, a dugo godina je predavač na fakultetu. 

Legendarni vaterpolist Milivoj Bebić smatra da je Hraste uspio u nečemu što nije lako. Spojiti teoriju i praksu.

- Kada bi pokušali napraviti spoj teorije i prakse, sporta i intelektualizma, to je Mladen uspio. Mladen Hraste je bio dugogodišnji igrač Mornara i istaknuti juniorski reprezentativac bivše države. Već kao igrač imao je poriv da prenosi svoje znanje na mlade. U intervalu od 20 godina osvojio je 14 titula s mlađim kategorijama. To je impozantan podatak, na ovim prostorima jedinstven. Knjiga je nastavak njegovih znanstvenih radova. Napravio je odličan spoj različitih segmenata. Hvala mu na svemu što radi.

Ratko Rudić najtrofejniji je vaterpolski trener svih vremena.

- Za mene je ovakav događaj više od praznika vaterpola. Posebno me veseli što je knjiga nastala u Splitu. Ovo je jedna od najboljih knjiga koje sam pročitao. Način na koji je pripremljena knjiga je nešto što je korisno trenerima, studentima i ljudima iz ostalih sportova. Vaterpolo je najstariji sport na Olimpijskim igrama. Imam bilten Olimpijskog odbora iz 1895. godine koji to dokazuje. Vaterpolo nije jednostavna igra, a ova knjiga to je dobro obradila. 

Vaša reakcija na temu