Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
U Vranjicu je preminuo dugogodišnji sportski djelatnik Ante Božić Ćoni, koji je cijeli život posvetio rukometu

U Vranjicu je preminuo dugogodišnji sportski djelatnik Ante Božić Ćoni, koji je cijeli život posvetio rukometu

Posljednji ispraćaj Ante Božića Ćonija održat će se u utorak, 17. rujna 2019. u 18 sati na solinskom novom groblju

U Vranjicu, je 14. rujna 2019. preminuo dugogodišnji sportski djelatnik Ante Božić Ćoni. Svatko tko iole prati rukomet zna da se radi o istinskom zanesenjaku ovog sporta, kojemu je posvetio cijeli život.

Između niza nagrada četiri su koje treba spomenuti. Nagradu za dugogodišnju uspješnu sportsku djelatnost 2007. godine dobio je Ante Božić Ćoni, koji je najviše traga je ostavio u ŽRK Vranjic.
Grad Solin je također prepoznao njegov samozatajni rad, te je dobitnik Osobne nagrade grada Solina 2018. U Zagrebu je dobio njemu drago priznanje plaketu od udruge trenera za 50 godina igranja i treniranja rukometa. Posebno je naglasiti, u svom radu nije imao prekida, a moguće je da poslije dr. Vatromira Srhoja je rukometni djelatnik s najviše neprekidnog staža u rukometnom sportu. Prisjetimo se 2013. godine Ćoni proglašen za najboljeg trenera u gradu Solinu. Te godine pod njegovim vodstvom Petason Vranjic, je ostvario treći ulazak u 1.HRL. 

Ante Božić, rođen je u Solinu, 2. siječnja 1954. Prve rukometne korake počeo je u RK Partizan iz Solina 1967. godine, da bi već 1969. godine, kao petnaestogodišnjak nastupao za seniorsku momčad. Kao zaljubljenik u ovaj sport uvijek je težio da što više mladih privoli rukometu, tako i dok je bolovao od teške bolesti. 


Igrač solinskog kluba bio je do 1981., kada postaje trener mlađih uzrasta. U međuvremenu je Čoni kratko vrijeme 1975., nastupao za RK Partizan iz Kaštel Sučurca. Od 1982. preuzima treniranje nedugo prije osnovanog Rukometnog kluba Vranjic, da bi istovremeno radio kao trener muških mlađih uzrasta u RK Solin, i tako sve na 'dva fronta' do 1985., kada se posvetio samo rukometašicama iz Vranjica.

U 40 sezona trenerskog rada trenirao je Solin, Vranjic i Split, s kojim je nastupao u europskom Kupu kupova. Stvorio je mnogo vrhunskih igrača i igračica. Da neke i nabrojimo koji su prošli kroz Čonijev trenažni proces. Od muških prije svih državni reprezentativci Lisica, Perčin i Medini, a od igračica Duvnjak, Režić, Milun, Grčić, Franić, Šerić, Džeko, Kalajdžić, Vrdoljak, Šimičić, Ljubičić, Lovrić....
Čoni je pored trenera u vranjičkom rukometnom klubu bio doslovce 'katica za sve'. Bio je tajnik, blagajnik, ekonom, prijevoznik, predsjednik, itd. Ante Božić, je bio predsjednik RK Vranjic neprekidno 17 godina, što je rijetkost u sportu.

Svatko tko prati rad u sportu zna koliko je teško biti dužnosnik, poglavito predsjednik u jednom klubu. Čoni u svom višegodišnjem radu nikada nije žalio sebe i svog doprinosa. Cilj mu je uvijek bio odgajati sportaše i sportašice, s prvenstvenom zadaćom da budu najprije ljudi, a za sport ukoliko budu imali iole talenta, uz volju i zalaganje pojedini će ispasti vrhunski sportaši, bilo je njegovo geslo.
Popularni Ćoni je četiri puta s Vranjičankama ulazio u najveći hrvatski rukometni razred. Treba istaknuti da je ove rezultate postizao isključivo vlastitim igračkim i stručnim kadrom. Ćoni je izravno ili neizravno stvarao veliki broj vrhunskih rukometašica. Kadetkinje iz Vranjica su pet puta uzastopno bile prvakinje Hrvatske i to bez poraza! Što je pokazatelj da vranjički rukomet ne treba strepiti za budućnost!  

Ante Božić Čoni ogromno je doprinio propagandi Vranjica u kvalitetnom rukometu, jer nema manjeg mjesta u Hrvatskoj s toliko vrhunskih rukometašica. Rukometašice iz 'Male Venecije' uspješno su se natjecale tri godine i u Europskim kupovima, za što su njegove ogromne zasluge.

I svoju obitelj u cijelosti je podredio rukometu i Rukometnom klubu Vranjic. On je tipičan primjer entuzijaste, zanesenjaka, koji u prvi plan nikada nije stavljao ono materijalno, već odgoj djece sa prvenstvenim ciljem da su mladi što manje na ulici, koja nažalost nosi mnogo poroka današnjeg vremena.
U rukometu je ostavio ogroman trag. Diljem Hrvatske dosta je reći Čoni, i svima je sve jasno. RK Vranjic, mu je pored obitelji zasigurno najbliži srcu. Tom klubu posvetio se u cijelosti, i vjerujemo da je ostavio klub s dobrim temeljima.  

Posljednji ispraćaj Ante Božića Ćonija održat će se u utorak, 17. rujna 2019. u 18 sati na solinskom novom groblju. Komemoracija je planirana istog dana u 12 sati u Domu kulture Zvonimir u Solinu. 

Vaša reakcija na temu