Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
UKINUTA PRESUDA ZA NAPAD NA FUTACSA I SAIDA Gruić: Policija je nezakonito prikupljala dokaze, ovo je dokaz da represivni aparat ima prevelike ovlasti!

UKINUTA PRESUDA ZA NAPAD NA FUTACSA I SAIDA Gruić: Policija je nezakonito prikupljala dokaze, ovo je dokaz da represivni aparat ima prevelike ovlasti!

Odvjetnik okrivljenih nam je ispričao kako je sud utvrdio nepravilnosti

Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske, doznajemo, ukinuo je presudu kojom su dvije osobe bile proglašene krivima zbog napada na Hajdukove igrače Marka Futacsa Ahmeda Saida Saida. Incident se dogodio ispred Kluba navijača Torcida na Starom placu 23. travnja 2018., dan nakon što su 'bijeli' izgubili derbi protiv Dinama na Poljudu (1:2).

Odvjetnik Damir Gruić nam je potvrdio informaciju, on u tom predmetu zastupa okrivljenike.

- Točno je da je žalba okrivljenika u ovom predmetu usvojena. Iz obrazloženja drugostupanjske odluke jasno je kako okrivljenici u ovom predmetu nisu imali pravično suđenje i kako je povrijeđeno njihovo pravo na obranu. Ukratko, stav je drugostupanjskog suda da su svi zapisnici o prepoznavanju okrivljenika napravljeni od strane policije nezakoniti dokazi, jer je cijela radnja prepoznavanja provedena na nepravilan način i protivno odredbama Zakona o kaznenom postupku. Isto tako drugostupanjski sud smatra neprihvatljivim da se tijekom cijelog postupka kao svjedoci saslušavaju osobe koje ne govore hrvatskim jezikom, ali se pri tome ne koristi sudski tumač, već je kod prepoznavanja u policiji ulogu prevoditelja igračima Hajduka obavljao policijski službenik i jedan od igrača Hajduka, a na sudu je to radila Hajdukova djelatnica, što je moralo utjecati na pravilnost i zakonitost prvostupanjske odluke - rekao nam je Gruić.

Ima toga još...

- Meni kao branitelju tijekom postupka je uskraćeno pravo na uvid u sam predmet i pregled dokaza i isprava u spisu uz obrazloženje da se to radi zbog zaštite interesa policije, što je, naravno, od strane drugostupanjskog suda ocijenjeno kao nepravilnim i predstavlja povredu prava na obranu okrivljenika. Da bude jasnije, spis ima i više od 100 stranica, a osim optužnog prijedloga niti ja niti okrivljenici nismo smjeli vidjeti ostatak predmeta jer nam je to bilo zabranjeno.  Branite se, a ne znate tko vas i za što tereti. Nadalje, sud je utvrdio da se na iskazima policijskih službenika ne može temeljiti odluka o krivnji, jer oni uopće nisu bili neposredni očevici tog događaja. Isto tako drugostupanjski sud utvrđuje da u konkretnom slučaju nije uopće razvidno da bi ponašanjem osoba koje su sudjelovale u tom incidentu bilo povrijeđeno dostojanstvo oštećenika - igrača Hajduka, pa je izreka presude nerazumljiva i Prekršajni zakon je nepravilno primijenjen. Ovo su samo glavni propusti, najviše žalbene osnove, koji su bili dovoljni da sud ukine cijelu presudu, ne ulazeći dalje u ocjenu ostalih žalbenih navoda - drži Gruić, bivši Torcidin glasnogovornik.

Iako se radi o neprihvatljivom napadu na Hajdukove igrače u samom centru Splita, ova presuda i njeno obrazloženje, smatra Gruić, može javnosti možda približiti zbog čega su pripadnici navijačke supkulture nezadovoljni postojećim Zakonom o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima kao i predloženim izmjenama (iako se ovdje ne radi o toj vrsti prekršaja). 

- Jednostavno rečeno, represivni aparat ima prevelike ovlasti i previše toga je podložno subjektivnoj procjeni policije.  I kako nakon ovakve presude uvjeriti navijače da eto baš u njihovom slučaju,  recimo policija nije bila u stanju radnju prepoznavanja okrivljenika provesti na zakonit i pravilan način (ne jedanput, nego svih pet radnji prepoznavanja). U konkretnom slučaja, meni je nebitno je li se radilo o neznanju ili namjeri, posljedica je da su svi zapisnici o prepoznavanju proglašeni nezakonitim dokazima kao i sva saznanja koja su dobivena iz njih te će se isti izdvojiti iz spisa i neće se moći koristiti u daljnjem tijeku postupka. Međutim, gledajući širu sliku, navijači kada im sud na ovaj način izričito potvrdi da je policijsko postupanje i prikupljanje dokaza protiv njih provedeno nezakonito i da nisu imali pravično suđenje,  samo su još više uvjereni kako nemaju jednaka prava kao i drugi  građani, kao i da kad se protiv njih vode postupci zbog protupravnog ponašanja, oni se vrlo lako proglašavaju krivim, za njih nema pravičnog suđenja, ne utvrđuju se na jednak način činjenice koje im idu u prilog kao i činjenice koje ih terete. Kada nakon dvije godine dobijete ovakvu presudu, koga više briga što je bila istina? Niti je taj događaj bio onakav kakav je prikazan u javnosti, niti su osobe koje su u njemu sudjelovale pronađene, a oni koje je policija privela, uvjeren sam, na kraju postupka će biti oslobođeni od svih optužbi. Njihova jedina krivnja je da imaju određenu navijačku prošlost i navijački su aktivni, ali to ne znači da ih automatizmom možete proglasiti krivim i poslati na Bilice 15 dana na temelju nezakonitih dokaza i bez da im date pravo da se brane u postupku i da sudjeluju u istom - smatra Gruić.

Mediji su tada izvijestili da su zbog napada na Hajdukove igrače uhićeni 21-godišnjem D.G. iz Splita i godinu stariji B.S. iz Omiša. Gruić nas je podsjetio na jednu zanimljivu izjavu koju je Futacs dao za 24sata:

- Jednoga dana na ulici mi je prišao mladić i pokazao mi sliku na zaslonu mobitela i pitao me znam li tko je to. Prepoznao sam čovjeka koji me udario, i to sam mu i rekao. Na to je on pokazao drugu fotografiju koja me zaprepastila. Bio je to očito drugi čovjek, ali jako sličan onom prvom, kao da su braća blizanci. I to je bio čovjek za kojeg su mi u policiji kazali da je uhićen zbog napada na mene, i ja sam im to tada i potvrdio. Rekao sam tom mladiću da mi je jako žao, da sam bio uvjeren da je riječ o napadaču te da sam spreman učiniti sve što je u mojoj moći da se ta pogreška ispravi, ali mi se više nitko nikad nije javio. 

Podsjetimo, B.S. je kažnjen s 30 dana zatvora, a D.G. s 15, te svaki treba platiti po 6.000 kuna. Nakon što je usvojena ova žalba, sve se vraća na prvostupanjski sud.

Na kraju je Gruić, koji se maknuo iz aktivnog sudjelovanja u radu Torcide, poručio sljedeće:

- Represivni pristup prema navijačima neće uroditi željenim rezultatom, njih se ne može slomiti, a u težim okolnostima će samo postati još tvrđi orah, država će stvoriti novu generaciju ultrasa spremnih na sve...

Vaša reakcija na temu