Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović VEČER PUNA EMOCIJA: Održana promocija knjige 'Torcida - vaša vira, vaš spas'

VEČER PUNA EMOCIJA: Održana promocija knjige 'Torcida - vaša vira, vaš spas'

Trebalo je još pisati 'pobijedite za nas', ali to nije moglo stat pa je ostalo ovako - kazao je Tonći Prlac

U pivnici 'Baraka' na Gripama u petak navečer predstavljena je knjiga 'Torcida - vaša vira, vaš spas'. Autor knjige je Tonći Prlac Prle, a uz njega je kao moderator bio Blaž Duplančić, te Mario Grubić Kula, jedno od ključnih navijačkih imena osamdesetih godina. U Baraci su se okupili brojni prijatelji iz navijačkih dana, a na početku je prikazan video važnih Hajdukovih susreta i navijačkih scena. Video linkom iz Zagreba se javio Borislav Jelović Ušo.

- Prle i ja upoznali smo se poslije utakmice sa Zvezdom 1981. Prošli smo puno toga skupa - rekao je Jelović, a zatim se Kula dotakao početka imena Torcida.

- U Tempu je 1971. godine izašlo: 'navijači Hajduka donijeli Torcidu u Maksimir'. To su prvi naši dodiri s imenom Torcida. 

Emotivna je ovo bila večer za glavnog lika ove knjige. Tonći Prlac Prle opisao je kako je cijela priča krenula.

- Prvi put sam napisao priču o gostovanju u Torinu. Žena mi je rekla: 'Ovo je fenomenalno, napiši još jednu'. Ekipa me počela nagovarati da napišem knjigu. Prvo sam to odbijao. Pisao sam preko godinu dana, nadam se da je ispalo dobro. Dođe mi da pustim suzu - rekao je Prle, a zatim dodao:

- Mislio sam napisati knjigu za 50-100 ljudi. Ovo u sto života nisam zamišljao da ću vidjeti ovoliko ekipe. Neke nisam vidio 20-30 godina. Žao mi je što nisam napisao još neke stvari, ali mislim da sam napisao taman onoliko da se od cuga pročita do kraja. 

Otkrio je i nekoliko zanimljivih detalja iz njegovih navijačkih dana.

- Svi smo bili vezani za Nesvrstane. Kule, Slija, Joke, Prčo, Trepča... Gledali smo u njih kao u Boga. Na zadnjoj utakmici na Starom placu, potukla se ekipe iz Radunice s onom iz Varoša oko cvića koje su igrači bacili u publiku. Kada se prišlo na Poljud, govorili su da nikad neće atmosfera biti kao na Starom placu. Tako je to krenilo. Sjećam se da nam je pokojni Lubina, koji je navigava pokaziva slike iz Brazila i reka: 'Ovo vi nikada nećete moć napravit'. Na to mu je Vele Baković rekao: 'Bit ćemo i luđi od njih'. 

Zanimljiva je priča i kako je nastao transparent 'Torcida - vaša vira, vaš spas'.

- Ušo je sašija dvi ogromne zastave, kupili smo dva bubnja. Bilo je EP u plivanju 1981. visile su zastave na stupovima. Bosna je skinija crvenu i plavu. Ušo je sašija prvi transparent Torcida, a njegova ideja je bila 'Torcida, vaša vira, vaš spas'. Trebalo je još pisati 'pobijedite za nas', ali to nije moglo stat pa je ostalo ovako. Onaj 'Hajduk živi vječno' je nastao tako što je Ušo pogrešno preveo jednu poruku navijača Intera. Nitko od nas nije znao talijanski. Transparent smo prije tri godine smo odnijeli u Klub navijača da ga mlađi čuvaju - rekao je Prlac.

Knjiga sadrži 168 stranica, a od sutra se može kupiti na svim kioscima. 

Vaša reakcija na temu