Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
VELIKA TUGA: Hajdukove legende se prisjećaju utakmica protiv Maradone

VELIKA TUGA: Hajdukove legende se prisjećaju utakmica protiv Maradone

Bio je pun sebe, emotivac, ali i čarobnjak

Smrt Diega Maradone potresla je i Hajdukove legende koje su imale priliku igrati protiv njega. Godine 1979. juniorska reprezentacija Jugoslavije je postala prvak Europe, a najboljim igračem je proglašen Ivan Gudelj koji je kao kapetan predvodio selekciju i na Svjetskom prvenstvu u Japanu, gdje su igrali protiv Argentine. Njih je predvodio Diego Armando Maradona koji je želio svijetu pokazati kako je, iako još junior, nepravedno izostavljen s popisa reprezentativaca za Svjetsko prvenstvo godinu ranije, 1978., u kojemu je njegova zemlja kao domaćin osvojila naslov svjetskog prvaka.

Mlada Argentina deklasirala je u japanu sve svoje protivnike (pobijedila je Indoneziju sa 5:0, Poljsku sa 4:0, Alžir sa 5:0, Urugvaj sa 2:0, u finalu SSSR sa 3:1), ali protiv Jugoslavije se provukla kroz iglene uši i pobijedila s minimalnih 1:0. 

U svojoj biografiji Maradona je zapisao:

- Ta momčad iz Japana daleko je najbolja u kojoj sam igrao u cijeloj karijeri... Igrali smo prelijep nogomet. I svi su bili uz nas. Pitajte bilo kojeg Argentinca čega se sjeća u vezi s ovom momčadi i kladim se da će reći: 'Bilo je čudesno. Budili smo se u 4 ujutro kako bismo ih gledali na televiziji...' I tako je bilo. Dva tjedna smo cijelu zemlju u pola noći dizali iz kreveta.

Maradona je nakon finala dobio Zlatnu loptu kao najbolji junior svijeta. Nakon vijesti o njegovoj smrti smo kontaktirali Ivana Gudelja:

- Isto smo godište, on je moja generacija. Ne mogu vam opisati koliko sam potresen, kao da je otišao dio moje familije. Za mene je Maradona najbolji igrač svih vremena, pokojni novinar Zvonimir Magdić je sve rekao u dvije riječi 'Mali zeleni'. Bio je emotivac, ali i čarobnjak, uistinu je igrao kao da nije s ove planete. Za mene je to šok, ne mogu sebi doći. kao da Bog sve najbolje prerano poziva sebi - kazao nam je Gudelj.

Zlatko Vujović je bio kapetan reprezentacije Jugoslavije koja je igrala četvrtfinale Svjetskog prvenstva u Italiji 1990. godine protiv Maradonine Argentine i ispala tek nakon izvođenja jedanaesteraca...

- Izuzetna je čast svima nama i danas što možemo reći da smo na Svjetskom prvenstvu igrali protiv Maradone, jednoga od najboljih igrača svih vremena. Diego nije realizirao jedanaesterac, ali oni su prošli i poslije smo ga vidjeli kako plače od sreće. Nakon susreta sam ja zamijenio dres s igračem broj 5, a ne sjećam se više tko je imao čast promijeniti ga s njim. Maradona je bio čudo od igrača, nizak rastom, ali pun sebe i moćan. Žao mi je, ovo je za mene jako tužna vijest - kazao nam je Zlatko.

Argentina je na SP-u 1986. osvojila zlato, a 1990. je izgubila u finalu. Upitali smo Zlatka je li po njemu Maradona najbolji igrač svih vremena...

- Bilo je u ono vrijeme jako dobrih igrača, poput Platinija, ali Maradona je bio bolji. Na vječno pitanje Maradona ili Messi ću odgovoriti - sve u svoje vrijeme, svakome bih dao po jedno poluvrijeme, ali definitivno nema boljih od njih dvojice.

Vaša reakcija na temu