Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: hajduk.hr VIDEO: Utakmica karijere Stipe Pletikose i povijesna krađa Croatije

VIDEO: Utakmica karijere Stipe Pletikose i povijesna krađa Croatije

Derbi odigran 1999. godine dugo se pamti

Na današnji dan 1999. godine odigran je derbi između Croatije i Hajduka u trenutku kada su momčadi bile poravnate na vrhu. Ostalo je 1:1, Josip Šimić je u 26. minuti doveo domaće u vodstvo, a izjednačio je u 56. minuti Hrvoje Vuković.

No, susret je obilježila do tada nezabilježena naklonost sudaca prema domaćinu, Ivan Novak iz Varaždina je bio Croatijin dvanaesti igrač, a Hajduk je uspio izbjeći poraz najviše zahvaljujući Stipi Pletikosi, kojemu je ovo bila utakmica karijere, imao je niz nevjerojatnih obrana.

Treba naglasiti i to da je Hajduk od 29. minute bio s igračem manje, tada je isključen vratar Tonči Gabrić nakon starta na Šimiću izvan šesnaesterca, a u igru je ušao junak susreta Pletikosa.

CROATIA: Ladić, Rukavina (od 80. Miura), Tomas, Sedloski (od 70. Kozniku), Šarić, Šabić, Tokić, Prosinečki, M. Cvitanović (od 66. Mujčin), Šokota, J. Šimić.

HAJDUK: Gabrić, Lalić, Vuković, Biliškov, J. Bulat, Šerić (od 46. Leko), K. Vulić, Pralija, J. Vučko (od 58. Miladin), Baturina (od 29. Pletikosa), Erceg.

Prvak je na kraju postala Croatia jer u zadnjem kolu Rijeka na svom terenu nije uspjela pobijediti Osijek. Ostalo je 1:1, s tim da je Rijeci poništen pogodak za pobjedu i titulu ('slučaj Krečak'), o čemu se pisalo još godinama kasnije.

Vaša reakcija na temu