Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
VIDEO Diplomirao Stipe Pletikosa: 'Ne želim biti jedan od nogometaša koji kad završe karijeru misle da sve znaju'

VIDEO Diplomirao Stipe Pletikosa: 'Ne želim biti jedan od nogometaša koji kad završe karijeru misle da sve znaju'

Ovo je za mene velika satisfakcija jer sam uvijek želio diplomirati

Stipe Pletikosa je danas diplomirao na Kineziološkom fakultetu u Splitu. Pred članovima povjerenstva, izvanrednim profesorima Anom Kezić i Markom Ercegom, te doktorom znanosti, ujedno i mentorom, Alenom Miletićem, obranio je završni rad na temu 'Važnost bilateralnog praćenja motoričkih sposobnosti i znanja kod početnika u nogometu'. Nakon uspješno završenog trogodišnjeg studija bivši proslavljeni vratar je rekao:

- Bilo je malo pozitivne nervoze u proteklih par dana jer sam se dosta pripremao, ali nekakvo iskustvo rada na televiziji ipak je učinilo svoje. Prezentirati nešto nije bilo teško, s obzirom da sam se već godinu i pol ozbiljnije uhvatio posla koji me izuzetno zadovoljava. Ovo je za mene velika satisfakcija jer sam uvijek želio diplomirati, ali zbog duge nogometne karijere ranije nisam imao puno vremena. No čim mi se otvorila mogućnost on-line studiranja, iskoristio sam je i danas, hvala Bogu, sve skupa uspio finiširati.


Na upit koliko se pripremao je odgovorio:

- Jako dugo jer je bilo puno stručne literature, a malo se govori o ovoj temi kod mlađih uzrasnih kategorija. Sve što je vezano uz ono što te napravilo onim što jesi je uvijek vrlo interesantno, tako da je bilo zadovoljstvo ovo obraditi. U zadnje vrijeme još radim praksu u omladinskoj školi jednog kluba iz splitskog bazena zbog natječaja za UEFA-Pro licencu, kojega se nadam da ću uspjeti upisati. Rad s djecom me počeo privlačiti, to je dug koji osjećam da moram vratiti nogometu. Nakon završetka karijere sam govorio da me to ne zanima, ali mi je sad praktični rad probudio emocije prema trenerskom pozivu.

Pletikosa ima petero djece, akademsku titulu, a i stručni je komentator na televiziji. Kako stigne sve skupa obavljati?

- Žena odradi svojih 90 posto, ja 10. Šalu na stranu, temelj svega je dobra organizacija, posvećeni smo njima 24 sata dnevno, uživamo u svim tim trenucima, ništa mi nije teško. Malo je problematično kad dođu ovakve situacije učenja ili analize za emisiju koje moram napraviti, ali pronađem vrijeme navečer, kad djeca odu na spavanje.

Fešte nakon velikih pobjeda se obično događaju odmah poslije utakmice, kako će Pletikosa proslaviti diplomu?

- Ostavit ću to za vikend jer večeras moram juriti u Zagreb na emisiju, ali zbilja sam presretan jer sam zatvorio jedno poglavlje. Kažem, krenut ću i u novo za UEFA-Pro licencu, a i dodatno školovanje još dvije godine, gdje mi se otvara prilika da postanem magistar nogometa. Ne želim biti jedan od nogometaša koji kad završe karijeru misle da sve znaju. Nogomet je danas jako puno napredovao, pogotovo u zanstvenom smislu, o kojemu sam i danas govorio u završnom radu, tako da mi sve to predstavlja novi izazov na koji sam spreman.

Na kraju je zaključio:

- Posebno zahvaljujem svojim dekanima i profesorima, zbilja su bili sjajni. Uživao sam i u raspravama s njima o nogometu, svaka im čast, fakultet je zbilja izvrstan. Želim ovim putem potaknuti bivše sportaše da se uključe u ovaj on-line studij jer uistinu mogu dobiti potrebno znanje da bi sutra kvalitetno radili u sportu.

Točku na i cijele priče je stavio profesor Marko Erceg:

- Pletikosa je svoj studij započeo još dok je bio aktivan nogometaš. Apostrofiram mogućnost studiranja na našem fakultetu on-line metodom, što je benefit za sve sportaše da mogu već tijekom karijere započeti studij. Stipe je uistinu briljirao, tema je bila zanimljiva, a s obzirom da se radi o nogometu meni posebno draga.

Vaša reakcija na temu