Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
VLAŠIĆEVA PRIČA: Na SP-u nije ni bio, a sada je zabio najvažniji pogodak kvalifikacija za Euro!

VLAŠIĆEVA PRIČA: Na SP-u nije ni bio, a sada je zabio najvažniji pogodak kvalifikacija za Euro!

CSKA je u međuvremenu razbio kasu kako bi ga doveo iz Evertona

Kada je Hrvatska nogometna reprezentacija u ljeto 2018. godine u Rusiji stigla do finala Svjetskog prvenstva, Nikola Vlašić bio je na prekretnici. Iza njega je bila ne baš uspješna sezona u Evertonu koja je obilježena promjenama trenera, a momčad koja je kao cilj imala borbu za top šest Premiershipa na kraju se morala spašavati od ispadanja. 

U ljeto 2018. stigao je Portugalac Marco Silva koji se o Vlašićevim kvalitetama pozitivno izjašnjavao, no kada su stigle pripreme bilo je jasno da na njega ozbiljno ne računa. Još jedna sezona s ne baš velikom minutažom nije sigurno bila dobra opcija za tada 21-godišnjeg Vlašića.

Krajem kolovoza odlučio je otići na posudbu u Rusiju. Javio se moskovski CSKA, momčad koja je odlučila napraviti zaokret. Dobar dio stare generacije koju su predvodili Ignašević i braća Berezuckij otišao je u igračku mirovinu, te su se odlučili na nove mlade snage. Među njima im je zanimljiv bio i Vlašić, a njegov dolazak u Moskvu kod nekih je dočekan sa skepsom. Ruska liga po kvaliteti je vrlo blizu najboljih pet liga Europe, a u njoj nema pretjerane ljepote. Igra se pragmatičan, natjecateljski nogomet i protiv nijedne momčadi nije lako doći do pobjede.

U uvodna tri kola prošle sezone CSKA je osvojio samo dva boda i postigao jedan pogodak. Dolaskom Vlašića momčad je počela pružati bolje partije. Vrlo brzo 'Niksi' je postao udarna poluga Moskovljana. U prvih šest susreta Vlašićeve ere CSKA je ostvario četiri pobjede i dva remija. Zabio je pogodak mrskom rivalu Spartaku, nedugo zatim u Ligi prvaka je nokautirao Real Madrid i vrlo brzo stekao je respekt kod svih. Od suigrača i trenera u klubu, preko protivnika i medija. Aleksandar Golovin koji je tog ljeta otišao u Monaco za 30 milijuna eura vrlo brzo je zaboravljen. Prošle sezone za CSKA je Vlašić odigrao 31 utakmicu i ostvario vrlo dobre brojke. Postigao je osam pogodaka i tome pridodao još sedam asistencija. Privukao je proteklog ljeta interes mnogih klubova, spominjao se i Zenit, no na kraju je CSKA odriješio kesu i otkupio njegov ugovor od Evertona. Moskovljani su Englezima platili 16 milijuna eura odštete, oborili su klupski rekord, razbili su kasu kako bi si priuštili dolazak Vlašića.

Bilo je jasno da dobre igre ne mogu promaknuti ni radaru Zlatka Dalića koji ga je u jesen 2018. pozvao na susrete Lige nacija protiv Španjolske i Engleske. Koristio ga je hrvatski izbornik i u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo, a Vlašić mu je to vratio na najbolji mogući način. U šest susreta u ovom kvalifikacijskom ciklusu koji je okončan pobjedom protiv Slovačke (3:1) i plasmanom na Euro, Vlašić je postigao tri pogotka.

Zabio je Slovacima u Bratislavu u pobjedi 4:0, postigao je pogodak na gostovanju kod Walesa (1:1), a strijelac je bio i sinoć na Rujevici. Zabio je vjerojatno najvažniji pogodak ovih kvalifikacija u trenucima kada su Slovaci imali prednost 1:0. Svojim igrama sve se ozbiljnije nameće Zlatku Daliću i realno je za očekivati da će Vlašić idućeg ljeta biti jedna od ključnih poluga Hrvatske na Euru.

To će biti njegovo prvo veliko natjecanje s reprezentacijom, a tek su mu 22. godine...

Vaša reakcija na temu