Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
VRAĆAJU STARI SJAJ Nakon 48 godina se vratili u prvu ligu i metu sve pred sobom!

VRAĆAJU STARI SJAJ Nakon 48 godina se vratili u prvu ligu i metu sve pred sobom!

Klub osnovan prije 123 godine drži čelno mjesto

Znate li tko je trenutno lider belgijske lige? Nije Club Brugge, nije Anderlecht, nisu ni Gent, ni Genk. Nije ni Standard. Na vrhu je Union Saint Gilloise.

Klub iz Bruxellesa osnovan prije 123 godine vratio se u prvu ligu nakon 48 godina i odmah pokazao zube koji su kroz povijest bili 'naoštreni'. Riječ je o klubu koji je obilježio početak belgijskog nogometa, a osvojili su 11 naslova prvaka. Posljednji put prvaci su bili daleke 1935. godine. I danas se ponose rekordom od 1933. do 1935. godine kada su nanizali 60 utakmica bez poraza. Njihov lagani pad započeo je 1948. godine kada su ispali u drugu ligu. 

Iako su se brzo vratili u elitu belgijskog nogometa uspjeha više nije bilo. Stigli su doduše 1960. godine do polufinala Kupa velesajamskih gradova, izbacili su i Romu u četvrtfinalu, ali u domaćim okvirima su postajali sve 'manji'. Kada su 1973. godine ispali iz prve lige krenuo je njihov pad.  

Prije 17 godina uspjeli su se vratiti u drugu ligu, te su postali stabilan drugoligaš. Prije nešto više od tri godine dogodio se važan trenutak. Većinski vlasnik kluba postao je britanski milijarder Tony Bloom. Riječ je o svjetski poznatom igraču pokera koji se obogatio i na klađenju. U njegovim je rukama 2009. godine završio Brighton, a u svibnju 2018. godine odlučio je otkupiti većinski paket dionica Saint Gilloisea. U protekle tri i pol godine u klub je uložio nešto više od 20 milijuna eura, a važnu ulogu u klupskom uspjeh i Felice Mazzu, 55-godišnji trener koji je ime gradio u Charleroiju. Prije četiri godine proglašen je za najboljeg trenera u Belgiji, bio je i u Genku, a 2020. godine odlučio se na korak unazad. Kada ga je Bloom nazvao dileme nije imao. Prihvatio je poziv, te se odmah vidjelo da je to bio pravi potez. Saint Gilloise je protutnjao drugom ligom. Drugoplasiranom Seraingu 'odmaglili' su čak 18 bodova, a doživjeli su samo dva poraza. 

Transfermarkt ih cijeni na nešto više od 20 milijuna eura, ali to im ne smeta da budu na vrhu i trn u oku velikana. U prošlom kolu na domaćem su terenu svladali Seraing 4:2 nakon što su bili u zaostatku 0:2, a imali su i igrača manje. U svojim redovima nemaju previše poznatih igrača. Iz Brightona su na posudbu doveli Japanca Mitomu, a okosnica momčadi koja je pokorila drugu ligu hara i prvom. Ističe se napadački tandem Vanzeir - Undav. Prvi je s Mazzuom bio u Genku koji ga je slao na posudbe, a prošle sezone eksplodirao je s 19 pogodaka. Undav je Nijemac kojeg su 'pronašli' u njemačkom trećeligašu Meppenu. U povratničkoj sezoni glavni cilj je mirna plovidba prvoligaškim vodama, ali s obzirom na sjajan start mnogi se s pravom pitaju: hoće li Belgija imati novi Leicester?

Vaša reakcija na temu