ZAJEDNIČKI DOPIS HAJDUKA, DUGOPOLJA, CROATIJE I SOLINA: Naši troškovi sudaca su dvostruko veći nego od klubova Zagrebačkog saveza!

ZAJEDNIČKI DOPIS HAJDUKA, DUGOPOLJA, CROATIJE I SOLINA: Naši troškovi sudaca su dvostruko veći nego od klubova Zagrebačkog saveza!

Dopis je u ime klubova uputio Nogometni savez Županije splitsko-dalmatinske

Nogometni savez Županije splitsko-dalmatinske je odaslao danas u Hrvatski nogometni savez dopis u kojemu prvoligaši i drugoligaši iz Dalmacije traže jednak tretman što se tiče troškova službenih osoba na utakmicama u odnosu na klubove zagrebačkog prstena.

Dopis potpisuju predsjednik NSŽSD-e Marko Erceg, Hajdukov Marin Brbić, sportski direktor Dugopolja Mario Smodlaka, član uprave Croatije Zmijavci Mijo Šuto i predsjednik Solina Miroslav Dugeč.

U njemu, među ostalim, stoji:

'Na mnogobrojnim sastancima s nogometnim klubovima (HNK Hajduk, NK Dugopolje, NK Solin i NK Croatia Zmijavci) došli smo do zajedničkog stajališta da uvjeti suđenja, delegiranja te samih troškova za sve službene osobe u natjecanjima Druge lige nisu jednaki za sve. Kriteriji za delegiranje nam nikako nisu jasni odnosno u najmanju ruku nisu ujednačeni, pored toga troškovi naših nogometnih klubova prosječno su dvostruko veći od klubova iz nekih drugih saveza (primjerice od klubova Zagrebačkog saveza), ono što nas najviše žalosti jest sama kvaliteta suđenja u dosadašnjem dijelu natjecanja. Napominjemo da isto nije u interesu nogometa, klubova koji se natječu u navedenim natjecanjima, a ono što je najvažnije nije ni u interesu onih zbog kojih i izlazimo na travnjak - to su naši navijači'.

Dalmatinci nadalje predlažu:

1. Kako zastupljenost službenih osoba (sudaca, kontrolora, delegata) nije jednaka u svim regijama odnosno Savezima predlažemo uvođenje kotizacija/proširenih članarina po uzoru kao na 1. HNL (u 1. HNL se plaća kotizacija iz koje se plaćaju svi troškovi službenih osoba uključujući i troškove smještaja i hrane za iste) u kojima ie na ternelju izračuna troškova potrebnih za odigravanja svih nogometnih utakmica u jednoj sezoni ti troškovi biti iednaki za sve klubove, pa bi tako klubovi s juga Hrvatske imali jednake troškove kao klubovi iz unutrašnjosti Hrvatske. Smatramo da je ovo najkorektnije rješenje za sve. lz tih kotizacija HNS bi plaćao službene osobe, a klubovi bi imali jednake troškove. lsti primjer imamo i u Županijskim ligama našeg saveza. Analiza koju smo radili na temelju delegiranja dosadašnjih utakmica kaže da klubovi iz našeg Saveza imaju puno veće troškove, ta odstupanja nisu mala, čak su i nerealna. Pojedini klubovi imaju duplo veće troškove od drugih koji se natječu u istom rangu natjecanja. Pa se s pravom pitamo gdje je tu jednakost?!

2. Delegiranje sudaca je u najmanju ruku neuravnoteženo, to je ono što je daleko od situacije kakva bi trebala biti. Dovoljno je navesti delegiranje za utakmicu Druge HNL u kojoj su se sastali dva dalmatinska kluba iz našeg saveza, a u kojoj su sudačku riječ vodili ekipa iz Osijeka i okolice Osijeka. Zahtijevamo da delegiranje bude ujednačeno za sve, a to se može postići samo na način da sudačke liste budu jednako zastupljene iz svih krajeva Lijepe Naše;

3. Kvaliteta suđenja je blago rečeno ispod svake razine. Svjedočimo nastavku loših odluka na nogometnim utakmicama i pitamo se do kada će isto trajati. Previše sudačkih grešaka na našu štetu, na štetu nogometa, na štetu navijača. Smatramo da HNS očito jako loše selekcionira i nedovoljno radi na pitanju edukacije nogometnih sudaca, i opet se ponavljamo da nisu isti kriteriji za sve i svakoga. lz svega bi se dalo izvući da se jako dobro selekcionira ali u interesu određenih ljudi i skupina.

Na dobrobit hrvatskog nogometa tražimo da se kumulativno ispune gore navedene molbe, da se suđenje na nogometnim utakmicama podigne na razinu koja će nam svima biti na ponos jer jedino tako hrvatski nogomet može ići naprijed. Na ovakav način, selektivnim sudačkim listama dolazimo na utakmice misleći kakvo će nam suđenje na istoj biti, i umjesto da prevlada nogomet, često prevladaju odluke nogometnih sudaca. Ukoliko se kumulativno ne ispune ove naše zamolbe bit ćemo prisiljeni svoja prava na jednakost tražiti drugim putem. Naši navijači ne zaslužuju da sjedimo prekriženih ruku i čekamo kad će se nešto promijeniti, naprotiv podrška koju imamo (naši klubovi su daleko najposjećeniji od svih klubova u Hrvatskoj) od njih daje nam za pravo a ujedno i zadatak da se borimo kako bi nogomet bio glavna tema s travnjaka, a posljedično i stadioni bili još posjećeniji, na radost i sreću svih nas.'

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(54930, "");
Pregledaj komentare