Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
ZNATE LI KAKO JE NASTAO SLOGAN 'HAJDUK ŽIVI VJEČNO'? Prije 40 godina se taj transparent prvi put pojavio na Poljudu

ZNATE LI KAKO JE NASTAO SLOGAN 'HAJDUK ŽIVI VJEČNO'? Prije 40 godina se taj transparent prvi put pojavio na Poljudu

Tonći Prlac Prle nam je ispričao kako je smišljena legendarna parola

Na današnji dan prije točno 40 godina, na utakmici Hajduk - Bordeaux 20. listopada 1982. na ogradi stadiona u Poljudu prvi put je osvanuo crveno-plavi transparent s natpisom 'Hajduk živi vječno'. Slogan je nastao tog ljeta kada su torcidaši Borislav Jelović Ušo, Vele Baković i Tonći Prlac Prle živo raspravljali o fotografiji navijača Intera iz Milana koja je bila na zidu Ušine sobe, a objavljena je u sportskom časopisu 'Tempo' godinu prije. Slikom je dominirala bakljada ispod koje se nazirao transparent s natpisom 'Inter vinci per noi'. Kako su sva trojica navijača s jezicima bili 'na Vi', Ušo je to 'Inter vinci per noi', što u prijevodu znači 'Inter, pobijedi za nas', krivo preveo kao 'Inter živi vječno'. Naravno, kako je slogan bio jači da jači ne može biti, istoga je momenta Uši pala na pamet ideja da se, po talijanskom modelu, napravi i transparent 'Hajduk živi vječno'.

- Transparent je nastao tako da su splitska dica, tadašnja avangarda navijačkog pokreta u Jugoslaviji, ista ona mladost koja je pokrenula Torcidu godinu prije, ukrala na Gripama zastave Jugoslavije i Socijalističke Republike Hrvatske koje su visjele na jarbolima ispred dvorane. Ušo je iskidao zastave pa od crvenog i plavog platna sašio transparent, a od bijelog materijala slova koja su stvorila legendarnu parolu. Danas je to najstariji sačuvani transparent na području bivše Jugoslavije, a vjerojatno i šire - ispričao nam je Tonći Prlac Prle.


Transparent su, kaže nam, on i Ušo 2016. godine predali mlađoj ekipi Torcide u Klubu navijača Hajduka. Obvezali su ih da ga čuvaju za buduće generacije, s napomenom da ga se na 'svjetlo dana' vadi samo na velikim Hajdukovim utakmicama ili Torcidinim obljetnicama. 

- Taj transparent obilježava i obilježit će naš klub sve dok bude postojao, a to je, kako parola i kaže - zauvijek. Hajduk živi vječno! - zaključio je Prlac.

Vaša reakcija na temu