Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay 'NOVI AUTOR ZLOČINA' Ruskim vojnim akcijama upravljat će Dvornikov, poznat po brutalnosti prema civilima u Siriji
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

'NOVI AUTOR ZLOČINA' Ruskim vojnim akcijama upravljat će Dvornikov, poznat po brutalnosti prema civilima u Siriji

Putin mu je 2016. dodijelio medalju heroja Rusije

Ruski predsjednik Vladimir Putin imenovao je novog generala - Aleksandra Dvornikova. Upravljat će vojnim akcijama u Ukrajini dok ruska vojska mijenja planove nakon neuspjeha sa zauzimanjem Kijeva, piše The Guardian.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Jake Sullivan rekao je da nijedno imenovanje bilo kojeg generala ne može izbrisati činjenicu da se Rusija već suočila sa strateškim neuspjehom u Ukrajini. Sullivan je kazao da je general Dvornikov poznat po o brutalnosti prema civilima u Siriji te da se isti takav obrazac može očekivati i u Ukrajini.

- Ovaj general bit će samo još jedan autor zločina i brutalnosti nad ukrajinskim civilima. A Sjedinjene Američke Države, kao što sam već rekao, odlučne su učiniti sve što mogu da podrže Ukrajince dok se odupiru njemu i snagama kojima on zapovijeda - poručio je Sullivan, prenosi RTL

Dvornikov se istaknuo vođenjem ruskih snaga u Siriji. Karijeru je započeo kao zapovjednik voda 1982. Borio se tijekom drugog rata u Čečeniji i zauzeo nekoliko čelnih pozicija.

CNN navodi da je Dvornikov bio prvi zapovjednik ruskih vojnih operacija u Siriji, nakon što je Putin tamo poslao trupe u rujnu 2015. kako bi podržali vladu Bashara al-Assada. Tijekom Dvornikova zapovjedništva u Siriji od rujna 2015. do lipnja 2016., ruski zrakoplovi podržavali su Assadov režim i njegove saveznike dok su opsjedali istočni Alep koji su držali pobunjenici, bombardirajući gusto naseljena područja i uzrokujući velike civilne žrtve. 

Putin je 2016. dodijelio Dvornikovu medalju heroja Rusije, jedno od najviših priznanja u zemlji.

Europski dužnosnik rekao je za CNN da imenovanje 'govori o priznanju Rusije da im ide iznimno loše i da moraju učiniti nešto drugačije'.

- Oni rade stvari na isti stari način - dodao je dužnosnik.

Vaša reakcija na temu