Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay AGRESIJA NA UKRAJINU Eurozastupnici zadovoljni iznimnom solidarnošću s izbjeglicama
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

AGRESIJA NA UKRAJINU Eurozastupnici zadovoljni iznimnom solidarnošću s izbjeglicama

Osigurana je podrška UNHCR-u i Crvenom križu koji su prisutni na terenu te je aktivirana humanitarna pomoć u iznosu od 500 milijuna eura

Dok dva milijuna izbjeglica bježi od rata u Ukrajini, većinom prema EU-u, države članice trebaju i dalje biti solidarne, istaknuli su europarlamentarci u utorak.

Tijekom plenarne rasprave s Brigitte Klinkert, francuskom ministricom izaslanicom za gospodarsku uključenost, koja je predstavljala Vijeće, te povjerenicom Komisije Ylvom Johansson, europarlamentarci su upozorili na dramatičnu humanitarnu i izbjegličku situaciju uzrokovanu ruskim napadom na Ukrajinu. Pohvalili su države koje su prva ulazna točka za izbjeglice za dosadašnji iznimni angažman, ali su upozorili i da će dugoročno diljem EU-a biti potrebno osigurati trajnu solidarnost. Govornici su jednoglasno osudili agresiju Rusije na Ukrajinu.

Povjerenica Ylva Johansson istaknula je da su države koje graniče s Ukrajinom - Poljska, Mađarska, Slovačka, Rumunjska te Moldova - izložene golemom pritisku. EU je dobro reagirao kada je Vijeće jednoglasnom odlukom aktiviralo mehanizam privremene zaštite, što je omogućilo solidarnost diljem Unije. Također, osigurana je podrška Agenciji UN-a za izbjeglice (UNHCR-u) i Crvenom križu koji su prisutni na terenu te je aktivirana humanitarna pomoć u iznosu od 500 milijuna eura, izvijestili su iz Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Zastupnici su također pozdravili brzi odgovor EU-a i mehanizam zaštite za one koji bježe iz Ukrajine te su pozvali na dostatnu financijsku pomoć kako bi se mogla nastaviti pružati potpora u srednjoročnom i dugoročnom razdoblju. Neki su govornici zatražili konkretan napredak u reformi EU-ovih pravila o migraciji i azilu, a drugi su naglasili da sve izbjeglice, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, trebaju istu zaštitu.

Plenarna rasprava može se pogledati na poveznici.

Vaša reakcija na temu