Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Amerika se ponovno zatvara zbog koronavirusa

Amerika se ponovno zatvara zbog koronavirusa

Broj slučajeva u SAD-u je na 60.000 dnevno pa lideri država nemaju puno izbora osim strožih mjera protiv predsjednikovih naputaka

Broj prijavljenih slučajeva zaraze koronavirusom u svijetu danas je prešao 13 milijuna. U svega pet dana, od 8. srpnja do danas, broj novih slučajeva skočio je za milijun. Najviše je slučajeva u SAD-u, gotovo tri i pol milijuna. Slijede Brazil, Indija, Rusija i Peru. Američki predsjednik Donald Trump fokusirao se na reizbor za Bijelu kuću, a lokalni i državni lideri u isto vrijeme bore se s koronavirusom u svojim državama. Naime, Trump je zapovjedio ponovno otvaranje SAD-a, a samim tim i američke ekonomije, no to je ubrzo dovelo do širenja koronavirusa i od SAD-a napravilo najveće žarište koronavirusa.

Stoga se sada lokalni i državni lideri okreću ponovnom zatvaranju svojih zajednica i država. CNN piše kako je Trump odlučio otvoriti zemlju dok su se punile hitne i bolnice. Broj slučajeva u SAD-u je na 60.000 dnevno pa lideri država nemaju puno izbora osim strožih mjera protiv predsjednikovih naputaka. U Teksasu je tako gradonačelnik Houstona Sylvester Turner predložio zatvaranje na dva tjedna, a nekoliko dana prije republikanski guverner te države Greg Abbott tražio je strože mjere te naložio obvezno nošenje maski. 

Zapadna Virginija nedavno je zatvorila kafiće i barove, u Kaliforniji su zatvoreni svi restorani bez terasa, vinarije i vinoteke, kina, zoološki vrtovi, muzeji i kafići. Los Angeles i San Diego su već najavili da će djeca u novu školsku godinu ići samo online. Oregon je zabranio okupljanja više od 10 ljudi nakon alarmantnog porasta broja slučajeva. KFC je u Floridi, Texasu, Oklahomi i Kaliforniji poručio restoranima da zatvore opciju ručka u restoranu te da bude dostupan samo drive-in.

U međuvremenu je najviše slučajeva u jednom danu zabilježila Florida, ima ih više od osam država SAD-a skupa. O pandemiji je progovorio i glavni američki epidemiolog Anthony Fauci koji je rekao kako je brzo otvaranje zemlje dovelo do porasta slučajeva.

- Jasno je, a to znamo po brojnim drugim zemljama, ako fizički odvojite ljude, do točke da se virus ne može širiti… Znamo da to možemo postići zatvaranjem. Nismo se skroz zatvorili, broj slučajeva je rastao pa je počeo padati, i onda smo stagnirali na dosta visokoj razini od oko 20.000 slučajeva na dan. I zato sada, nakon što smo se otvorili, vidimo ovakve brojke, u Kaliforniji, Arizoni, Teksasu, Floridi - rekao je.

Nekoliko je svijetlih točki, a to su New York i Massachusetts, koji su naučili teške lekcije, piše CNN. U New Yorku prvi put nakon više mjeseci nema nijednog smrtnog slučaja od koronavirusa, objavio je gradonačelnik Bill de Blasio. Massachusetts je pak objavio da im je sedmodnevni prosjek pozitivnih testova pao na 1,7 posto u odnosu na 94 posto na koliko je bio sredinom travnja. 

Trump je otvorio gradove i države u SAD-u, iako se dio njih već sada zatvara. Tvrdio je kako je pred SAD-om tranzicija, a restrikcije koje je ukinuo su dovele do pokretanja poslova u velikim gradovima, što je pak vodilo padu nezaposlenosti. No, sve bi se to moglo promijeniti ako se širenje virusa nastavi jer nema garancije da se virus neće vratiti i u gradovima u kojima je sada stanje bolje, poput New Yorka ili u države poput Massachusettsa. No, CNN piše kako to Trumpu nije važno jer je fiksiran na ono što je važno za njega osobno. 

Trump je rekao kako njegovi politički neprijatelji ne žele da se djeca vrate u škole kako bi se naštetilo njemu.

- Mislim kako oni misle da će proći bolje ako ostave zatvorene škole tijekom izbora. Mislim, iskreno, da im to neće pomoći, ali to je loše za zemlju. Stoga je to dobro za njih - rekao je.

CNN potom piše kako je jasno da Amerikancima trenutno glavna briga nisu izbori koji slijede za tri mjeseca i koji su pomalo zaboravljeni uslijed drugih problema. Tvrdi kako roditelji žele znati hoće li im se djeca vratiti u škole te da nezaposlene zanima hoće li se zaposliti, prenosi Index.

- Trumpova opsesija političkim napretkom je sila koja tjera njegovu administraciju. Domaća politika je dizajnirana gotovo isključivo kako bi se nagradili najodaniji i najradikalniji glasači, a strana politika kako bi se stvorile fotografije s predsjednikom u glavnoj lozi - dodaju i pišu kako je to Ahilova peta koja je od njega napravila tek trećeg predsjednika u povijesti SAD-a koji je opozvan zbog iskorištavanja ovlasti i pokušaja prijetnji Ukrajini. Dodaju i kako bi sada njegova velika mana, jer zaostaje za Bidenom u anketama, mogla biti velika želja da otvori ekonomiju.

- Otvaranje škola je ključno za povratak gospodarstva, ali i za privid da se Amerika vratila normalnom životu. Dok se djeca ne vrate u škole brojni roditelji se ne mogu vratiti na posao, a to utječe na gospodarstvo - dodaju. 

Zaključuju i kako Trump ima karakteristiku da ignorira komplicirana pitanja, poput toga kako vratiti djecu u škole, a ne pokrenuti još goru pandemiju. 

- Škole bi trebale biti otvorene. Gubimo puno zatvaranjem - zaključio je nedavno.

Vaša reakcija na temu