Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot ANALITIČAR O MOSKVI: Brod je napušten prerano. Tako spašavate posadu, ali gubite rat
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

ANALITIČAR O MOSKVI: Brod je napušten prerano. Tako spašavate posadu, ali gubite rat

Kapetani iz mornarice moraju razmišljati o svojoj posadi i strateškoj misiji

Urednik specijaliziranog pomorskog portala gCaptain, kapetan i analitičar John Konrad na Twitteru je objavio analizu o potonuću moćnog ruskog broda Moskva. 

Rekao je kako je nemoguće u potpunosti procijeniti situaciju na brodu temeljenu na jednoj snimci (radi se o snimci požara na brodu), ali da kapetani, kao što je i on, moraju biti u mogućnosti napraviti pretpostavke na temelju ograničenih informacija. Situaciju je analizirao u opsežnoj seriji tvitova, javlja Index

- Prvo će pitanje biti koliko je Moskva u ovom trenutku bila blizu potonuća. Kao što vidimo prema fotografiji, izgubila je priličnu količinu uzgona i nagnula se na jednu stranu. No, još uvijek nema neposredne opasnosti od potonuća, iz nekoliko razloga. Prvo, ima još nešto rezervnog uzgona, jer još nije utonula do kritične točke - napisao je Konrad. 

Nastavlja kako je na slici vidljivo gašenje požara vodom što znači da brod još ima napajanje te da je more relativno mirno. 

- Da su se pojavili valovi, to bi eksponencijalno povećalo mogućnost potonuća - napisao je Konrad. 

Navodi kako nema čamaca za spašavanje, odnosno, isti su u uporabi te nikoga nema na palubi. 

- Dakle, brod je vjerojatno napušten. Moguće je da su neki ljudi ostali dolje, ali boravak u strojarnici bez odgovarajućeg hlađenja i pomoći vatrogasaca bio bi ravan samoubojstvu - napisao je. 

Kaže da se radilo o vrlo opasnoj situaciji. 

- To je ozbiljan požar, dim je rezultat izgaranja teških goriva i sintetičkih materijala. Znamo da je slika snimljena relativno brzo nakon što je požar postao ovako velik - napisao je. 

Kaže kako je kapetan brod napustio prerano. 

- Konačno, nas kapetane nije briga za opremu, živimo i umiremo po jednom pravilu za vrijeme izvanrednih situacija na moru. U eksploziji ovih razmjera, naš posao nije spasiti sve, već spasiti najveći mogući postotak ljudi. Kao kapetan komercijalnog broda, vjerojatno ispravan odgovor ovdje je napustiti brod znajući da će vjerojatno potonuti i pustiti osiguranje da pokrije gubitak... ali kapetan mornarice nema taj luksuz - napisao je. 

Kaže da je najveća razlika između kapetana trgovačkog broda i kapetana mornarice je u tome što civilni kapetani moraju brinuti samo o vlastitoj posadi. 

- Momci iz mornarice nemaju taj luksuz. Moraju razmišljati o svojoj posadi i strateškoj misiji. Ranim napuštanjem svog broda možete spasiti svoju posadu, ali izgubiti rat - rekao je Konrad. 

Vaša reakcija na temu