Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay ANALITIČARI: Ova zima ne ide na ruku Rusiji, Putinova vojska je u rasulu
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

ANALITIČARI: Ova zima ne ide na ruku Rusiji, Putinova vojska je u rasulu

Ukrajinske aktivnosti, uskoro će doći do jasne vidljivosti svima onima koji još uvijek ne prepoznaju te signale

Broj poginulih u ruskom raketnom napadu na stambeni blok u Dnjepru popeo se na 35 tvrde ukrajinski dužnosnici. Rusija i Bjelorusija započele su zajedničke vježbe zračnih snaga, koje su izazvale strahove u Kijevu i na Zapadu da bi Moskva mogla iskoristiti svog saveznika za pokretanje nove kopnene ofenzive u Ukrajini. Kakvo je stanje na bojištima u Ukrajini? 

Vojni analitičar s Veleučilišta Velika Gorica Marinko Ogorec naglasio je u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvog' kako je vrlo teško ocijeniti što se događa u gradovima Soledaru i Bahmutu, jer ne postoje relevantni podaci. Svaka strana ima svoje informacije, ali sukobi i dalje traju.

'Čini se da se oko tih gradova vode najžešće borbe. Hoće li se to dalje proširiti na Donbas, vjerojatno da u određenom trenutku. Po pitanju dinamike borba ništa se nije puno promijenilo. Osim što ova zima ne ide na ruku Rusiji. Nije se ostvarilo ono što se Rusi očekivali, da će doći do novog izbjegličkog vala', poručio je Ogorec. 

Analitičar s Instituta za hibridna istraživanja Gordan Akrap kazao je kako gradovi Soldar i Bahmut, niti ostali gradovi, koje Rusija napada zadnjih nekoliko mjeseci nemaju nikakvu stratešku, niti vojnu, ali ni političku važnost. A broj žrtava ruske vojske je velik. S druge strane, Ukrajinci ulažu minimalne napore za planiranje svojih aktivnosti, kaže.

'Ukrajinske aktivnosti, uskoro će doći do jasne vidljivosti svima onima koji još uvijek ne prepoznaju te signale', dodao je Akrap. Poručio je da se rat ne vodi emocijama, već racionalnošću. A Ukrajina to radi, te na bojištu bolje stoji, kaže.

Vojni analitičar s Veleučilišta Velika Gorica Ogorec istaknuo je kako Rusi imaju ozbiljnih problema u vođenju zapovijedanja. Kazao je da Rusi imaju zastarjeli oblik zapovijedanja. Akrap kaže  kako se ruska vojska nalazi u 'rasulu'. Dodao je kako je Rusija ovim ratom unazađena četrdeset do pedeset godina. 

Vaša reakcija na temu