Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
BAGER-MAFIJA Kradu građevinske strojeve u Njemačkoj i prodaju ih u Hrvatskoj

BAGER-MAFIJA Kradu građevinske strojeve u Njemačkoj i prodaju ih u Hrvatskoj

'Prekucavaju' brojeve šasije

'Bager-mafija' krade po Njemačkoj velike građevinske strojeve, a policija tome ne uspijeva stati na kraj. Strojevi, kako piše njemački list Der Spiegel, završavaju i u Hrvatskoj, prenosi Index.

'Kada je 'gospodin Demir' u filijali tvrtke Zeppelin u Koblenzu naručio bager, zvučao je kao klasična mušterija. Rekao je da mu je on potreban za gradilište u Wetterwaldu. Zeppelin je vodeća firma za iznajmljivanje građevinskih strojeva, a s obzirom na to da je čovjek već imao otvoren račun kao klijent kompanije, bager je isporučen brzo i bez dodatnih pitanja', navodi Der Spiegel, a prenosi DW.

Njemački magazin piše da je jedna službenica firme tek tri dana kasnije primijetila da bi se moglo raditi o kriminalcu. Naime, vidjela je mail jednog kolege iz Bautzena koji upozorava na oprez jer je 'gospodin Demir' upravo ukrao jedan bager. Službenica je odmah pozvala policiju ali 'kada su se policajci sat kasnije pojavili na gradilištu, već je bilo kasno. Žuti bager od 15 tona – koji nov košta 200.000 eura – jednostavno je nestao'. Kako prenosi Der Spiegel, jedan očevidac je kasnije ispričao da je bager utovaren na novi crveni Mercedesov kamion s hrvatskim registarskim oznakama.

Radi se o profesionalnoj bandi koja 'operira u velikom stilu', piše njemački list i nastavlja: 'Veliki građevinski strojevi, utovarivači i bageri nestaju, a trag ’bager-mafije’ vodi na Balkan - u Srbiju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu'. U tekstu se navodi da se strojevi prvo skladište u iznajmljenim halama, a onda 'počinitelji mijenjaju tipske oznake, broj šasije… Transport preko granice preuzimaju firme iz istočne Europe. Štete su milijunske. Samo u Hamburgu je u posljednje tri godine nestalo 16 Zeppelinovih utovarivača'.

'Lopovi uvijek idu na istu foru: predstavljaju se kao obične mušterije, otvore račun i službeno iznajmljuju strojeve. U tu svrhu uzimaju identitet uglednih tvrtki. I 'gospodin Demir' zaista postoji, samo što nije on unajmio strojeve", piše Spiegel naglašavajući da se radi o jednom poštenom građevinaru iz Rurske oblasti. Dodaje se i da je „banda bacila oko na njegovu firmu zbog toga što ima odličan rejting'.

Krađom identiteta početkom godine bio je pogođen i Heinrich K., vlasnik firme iz Münchena. Kako izvještava njemački list, nepoznate osobe su na njegovo ime naručile bager i druge strojeve za gradilišta kod Hamburga. Strojevima se izgubio svaki trag. Spiegel navodi da su takvi slučajevi česti.

'Gradilišta su često slabo čuvana, a javnost jedva primjećuje što se tamo događa. Rijetko ima svjedoka koji su vidjeli osumnjičene i koji ih prijave', piše list uz konstataciju da bi tehnika mogla pomoći: 'nadzorne kamere i GPS-odašiljači'.

'Ali to plaši samo sitne lopove. Profesionalci ih deaktiviraju i ometaju tehnologiju.' Njemački list tako citira jednog suradnika Zeppelina koji kaže da je to isto što i utrka zeca i ježa'.

Oštećeni su izgubili nadu da će im policija pomoći. 'Naravno da prijavljujemo slučajeve’, kažu u Zeppelinu, 'ali službe istražuju samo na lokalnoj razini i svaka počinje od nule.' A pritom postoji isti obrazac po kojem se radi širom zemlje'. Rezultat je, piše Spiegel, obustava istrage. Zato tvrtke angažiraju privatne detektive: 'Detektivima je, doduše, pošlo za rukom da u Hrvatskoj i Sloveniji uđu u trag nekoliko strojeva.

Tamošnja policija nije kao njemačka oklijevala i odmah je zaplijenila strojeve. Među njima je bio i žuti bager iz Koblenza koji sada, kako kažu u Zeppelinu, stoji na jednom parkiralištu uz granicu i čeka da ga vrate u Njemačku. Prije toga njemački istražni organi moraju razjasniti sve formalnosti – a to može potrajati', zaključuje Der Spiegel, prenosi Index.

Vaša reakcija na temu