Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot Biden izrekao nekoliko opasnih izjava o Rusiji: 'Suradnici žele da ponekad šuti'
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

Biden izrekao nekoliko opasnih izjava o Rusiji: 'Suradnici žele da ponekad šuti'

'Nekad su mu snaga, sada su slabost'

Posljednjih tjedana američki predsjednik Joe Biden izrekao je nekoliko neplaniranih izjava o Rusiji i Vladimiru Putinu. One su samo još pojačale napetosti između te dvije zemlje.

Ipak, nekako najviše pažnje privukla je izjava u Poljskoj, iz koje su ruske vlasti iščitale da Biden poziva na micanje Vladimira Putina s funkcije, piše BBC.

U tom govoru pred poljskim parlamentom, Biden je još jednom rekao kako svijet svjedoči sukobu demokracije i autokracije koji bi mogao definirati jednu eru. Prisegnuo je da će NATO štititi svaki pedalj teritorija zemalja članica. Obećao je i kontinuiranu potporu Ukrajini, ali napomenuo da se američka vojska neće upuštati u sukob s ruskom u Ukrajini.

Problematične izjave

To je bio snažan, ali odmjeren govor, u skladu sa svime što kažu ostali američki dužnosnici, ali onda, taman prije nego što se zahvalio i pozdravio, Biden je dodao spornu rečenicu: 'Zaboga, taj čovjek ne može ostati na vlasti'.

Na to je reagirao Dmitrij Peskov, a zatim se ponovno oglasio i SAD. Kažu da je Biden htio poručti jednostavno da Putin ne može iskazivati silu u susjednim zemljama, a ne da traži promjenu režima u Rusiji.

Brzina kojom je SAD izdao priopćenje u kojem pojašnjava Bidenovu izjavu, a kasnije i izjava Anthonyja Blinkena, u kojoj je rekao isto, pokazuje da su u SAD-u svjesni opasnosti koje sa sobom nose Bidenove neplanirane izjave, piše N1

Ranije istog dana, Biden je Putina nazvao mesarom. Prošlog tjedna rekao je da je Putin ratni zločinac. Obje izjave izazvale su reakciju Moskve. Postoji granica između kritike vođi neke države i zahtijevanja da ga se makne s funkcije. To je granica koju su poštovali i SAD i SSSR čak i na vrhuncu Hladnog rata. Sada je to granica koju je Biden, izgleda, prešao.

'Ne smijemo poticati eskalaciju'

'Promjena režima' je nešto za što se optužuje snažne zemlje da nameću slabijima, ne nešto što jedna nuklearna sila zahtjeva od druge. Do nedjelje su se čak i neki saveznici SAD-a pokušali distancirati od te izjave.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron upozorio je da SAD ugrožava pregovore Ukrajine i Rusije o prekidu vatre.

- Želimo prekinuti rat koji je Rusija započela u Ukrajini bez dodatne eskalacije. Ako to zaista želimo, ne smijemo poticati eskalaciju, ni riječima ni postupcima - rekao je Macron.

U Washingtonu su republikanci u Kongresu također izrazili zabrinutost, Bidenovu izjavu nazvali su gafom.

Nekad su mu izjave snaga, sada su slabost

Biden je poznat po svojim opaskama koje nisu unaprijed dogovorene ili napisane u njegovom govoru. Zbog toga je već završavao u teškim situacijama, a ponekad je i nervirao Obamu čiji je bio potpredsjednik. 

- Te njegove opaske čak i nisu potpuno slučajne, one otkrivaju što Biden misli, a suradnici oko njega radije bi da ponekad prešuti.

Bidenove opaske u nekim situacijama mogu biti njegova snaga - rekao je vanjskopolitički stručnjak Tom Nichols

Dodao je kako to Bidenu daje šansu da se poveže s biračima, ali u trenutku diplomatske krize, poput ovog, loše birane riječi mogu dovesti do neželjenih posljedica i mogu biti slabost.

- Teško je kriviti Bidena za to što do izražaja dolazi njegova osobnost nakon što je pričao s ljudima koji su iskusili Putinov barbarizam, ali riječi svih svjetskih vođa trenutno su bitne, ali ničije nisu bitnije od onih predsjednika SAD-a - smatra Nichols.

Putin bi mogao postati još očajniji

Biden možda vjeruje da su odnosi SAD-a i Rusije toliko narušeni da se ne mogu popraviti dok je Putin na vlasti. Ali kada to tako izravno kaže, miran kraj rata i očuvanje ukrajinskog teritorijalnog integriteta, dovodi u pitanje, prenosi N1

Rat u Ukrajini ne ide onako kako je Putin planirao. Gubitci u njegovoj vojsci sve su veći, a njegova ekonomija trpi zbog zapadnih sankcija. Rusija je sve više izolirana od ostatka svijeta.

SitUACIJA bi potencijalno mogla dovesti do deeskalacije koju žele SAD i saveznici, ali mogla bi i Putina učiniti još očajnijim.

Vaša reakcija na temu