Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay BIVŠI OBAVJEŠTAJAC 'Ukrajina jača, ali ovo ostaje borba Davida protiv Golijata'
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

BIVŠI OBAVJEŠTAJAC 'Ukrajina jača, ali ovo ostaje borba Davida protiv Golijata'

Otkrio tko pobjeđuje u ratu

Bivši pukovnik britanskih vojnih obavještajaca Philip Ingram za Sky News napisao je analizu o trenutnom stanju na bojištu u Ukrajini koju donosi Index.

U nastavku je prenosimo.

'U srpnju je tadašnji ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov rekao da vjeruje da će Ukrajina dobiti rat do sljedećeg ljeta i da bi mogla biti primljena u NATO u srpnju 2024. Trenutna situacija na bojištu dokazuje da je to bila pretjerano optimistična procjena te da je odgovor na pitanje tko pobjeđuje u ratu i dalje neizvjestan.

Početkom lipnja Ukrajina je pokrenula svoju dugo očekivanu protuofenzivu nakon što je postigla značajne uspjehe krajem 2022. i povratila ogromna područja oko Hersona na sjeveroistoku. Vezali su Rusiju oko Bahmuta iscrpljujući Wagnerove borce toliko da su se morali povući s prve crte.

Uz isporuku svježih vojnika obučenih na Zapadu, opremljenih tenkovima Leopard i Challenger, borbenim vozilima Bradley i Marder, HIMARS-ima i topništvom, očekivalo se da će lako probiti rusku obranu i stići do obale Azovskog mora za nekoliko mjeseci.

Moćna ruska obrana

Međutim, nedostajala im je zračna nadmoć, jurišni helikopteri, snažnija protuzračna obrana i, što je najvažnije, borbeno-inženjerijska sredstva kako bi se omogućilo značajnije probijanje opsežne ruske obrane. Nisu imali ni dovoljno vojnika, a nije im odgovarao ni raspored isporuke zapadne opreme.

Ruska obrana uspješno je usporavala Ukrajince. Ruska upotreba jurišnih helikoptera i dobro planirana obrana pokazali su ranjivost Ukrajinaca i zaustavili značajan napredak, što znači da su na početku jesenske sezone blata uvjeti za pobjedu i dalje nedostižni.

Rusija je čak izvela i protunapad kod Avdijivke u Donjeckoj oblasti, ali tek nakon što je od Sjeverne Koreje primila 1000 kontejnera streljiva i opreme. Znači li to da Rusija pobjeđuje? Jednostavno - ne. 

Ukrajina zadržava vojnu inicijativu i diktira vrijeme i mjesto operacija. Ona nastavlja slabiti sposobnost Rusije da održi svoje operacije napadajući logistiku, stožere, zračne i pomorske baze. Rusija se sve više oslanja na Sjevernu Koreju i Iran kada je u pitanju vojni materijal i nada se da će i Kina početi nešto isporučivati.

Kako Rusija slabi, Ukrajina jača

Ukrajinska vojska tek treba dobiti tenkove Abrams od SAD-a, dodatne tenkove Leopard i lovce F-16. Kako Rusija postaje vojno slabija, Ukrajina jača, ali ovo ostaje borba Davida protiv Golijata, a ruski Golijat i dalje je izrazito snažan.

Pravo je pitanje može li se Ukrajina nastaviti nositi sa značajnim žrtvama i uz rat između Izraela i Hamasa održati širu međunarodnu potporu? Upravo je taj rat, tisućama kilometara dalje, najbolja Putinova nada da će ukrajinski rat dovesti do mrtve točke i stoga, iz njegove perspektive, 'pobijediti''.

Vaša reakcija na temu