Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay BIVŠI ZAPOVJEDNIK NATO-a: Putin je uspio u nekoliko dana što ja nisam u 4 godine
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

BIVŠI ZAPOVJEDNIK NATO-a: Putin je uspio u nekoliko dana što ja nisam u 4 godine

Umirovljeni admiral kazao je i kako misli da je 'malo vjerojatno' da će Putin koristiti nuklearno oružje

James Stavridis, koji je bio zapovjednik NATO-a od 2009. do 2013. godine, pojasnio je da je invazija ruskog čelnika na Ukrajinu potaknula Zapad da pojača svoju obranu, a kao primjer je naveo povećanje njemačke potrošnje za obranu, koje je objavljeno nekoliko dana nakon što je Putin objavio napad na Ukrajinu, piše Business Insider.

- Proveo sam četiri godine kao glavni zapovjednik NATO-a. Na svakoj konferenciji, svakom sastanku visokih dužnosnika NATO-a, njemačkoj kancelarki Angeli Merkel i ministrici obrane Ursuli von der Leyen, govorio sam da moraju povećati troškove za obranu. I nisam ništa postigao u četiri godine - kazao je Stavridis.

- U 48 sati Vladimir Putin je inspirirao Nijemce da gotovo udvostruče svoj obrambeni proračun. Pametan potez Nijemaca. Vladimir Putin je možda najbolja stvar koja se ikada dogodila NATO savezu - zaključio je.

Njemačka, najveće europsko gospodarstvo, objavila je 27. veljače da će stvoriti poseban jednokratni fond od 100 milijardi eura za vojnu potrošnju. Kancelar Olaf Scholz također je rekao da će godišnji proračun za obranu zemlje povećati na više od 2% BDP-a. Scholz je rekao da su dodatna sredstva namijenjena jačanju vlastite sigurnosti Njemačke i ispunjavanju njezinih obveza prema NATO-u.

Stavridis je slično rekao i u petak za New York Times. 

- Vladimir Putin je u tjedan dana učinio za NATO više od svega čega se mogu sjetiti - rekao je.

Umirovljeni admiral kazao je i kako misli da je 'malo vjerojatno' da će Putin koristiti nuklearno oružje ili se sukobiti izravno s NATO-om.

- Kada završite u konvencionalnom sukobu, NATO savez nadmašuje Rusiju 15 prema jedan. Imamo prednost četiri prema jedan u kopnenim trupama. Imamo prednost pet prema jedan u borbenim zrakoplovima, šest prema jedan u ratnim brodovima - rekao je, zaključujući da se zbog toga Rusija neće boriti s NATO savezom, piše N1.

Vaša reakcija na temu