Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay BOCVANA ZAPRIJETILA NJEMAČKOJ 'Deportirat ćemo vam 20.000 slonova'

BOCVANA ZAPRIJETILA NJEMAČKOJ 'Deportirat ćemo vam 20.000 slonova'

'Bez šale'

Predsjednik Bocvane Mokgweetsi Masisi zaprijetio je da će poslati 20.000 slonova u Njemačku, dok se dvije zemlje svađaju oko uvoza lovačkih trofeja. 'Bez šale', rekao je u utorak za njemački tabloid BILD, a prenosi Index.

Masisi je napao njemačku saveznu vladu, a posebice ministarstvo okoliša na čelu s ministricom zelenih Steffi Lemke zbog nastojanja da se zabrani uvoz trofeja unatoč prenaseljenosti slonova u Bocvani. 'Vrlo je lako sjediti u Berlinu i imati mišljenje o našim poslovima u Bocvani. Mi plaćamo cijenu kako bi se ove životinje očuvale', rekao je.

Bocvana ima oko 130.000 slonova

Bocvana, koja je prema predsjedniku dom za oko 130.000 slonova, već je poslala 8.000 u Angolu. 'Takvu bismo ponudu željeli dati i Saveznoj Republici Njemačkoj', najavio je Masisi. 'Ne prihvaćamo ne kao odgovor. Želimo da naši slonovi slobodno šetaju. Ako vam se toliko sviđaju, prihvatite ovaj dar od nas', dodao je.

Dužnosnici te južnoafričke zemlje već su prosvjedovali protiv moguće zabrane Ujedinjenog Kraljevstva lovcima na safariju da uvoze trofeje, upozorivši u ožujku da će poslati 10.000 slonova u Hyde Park u Londonu.

PETA: To je hobi bogatih

Organizacija za prava životinja PETA podržava planove njemačke ministrice da ograniči i eventualno zabrani uvoz, nazivajući lov na trofeje 'hobijem bogatih, iscrpljenih ljudi koji imaju više novca nego morala'.

'Strašne svote koje lovci amateri troše na lov ne završavaju kod siromašnog stanovništva ili kod uprave nacionalnog parka, već gotovo isključivo u džepovima turoperatora i vlasnika lovačkih farmi', rekao je glasnogovornik PETA-e za POLITICO. Bocvana bi trebala u potpunosti zabraniti lov na trofeje i umjesto toga se oslanjati na fototurizam za stvaranje prihoda, dodao je glasnogovornik, ističući da bi žive životinje učinile više za imidž zemlje.

Predsjednik: Slonovi gaze ljude, uništavaju usjeve

Predsjednik Bocvane opisao je situaciju sa slonovima u svojoj zemlji kao ozbiljnu. Slonovi su gazili ljude do smrti, usjevi su bili uništeni, a sela opustošena.

Također je pozvao ministra u inspekciju zaštite divljih životinja u Bocvani. Njegova zemlja čini više 'nego bilo koja druga zemlja na svijetu"', naglasio je, dodajući da bi zabrana uvoza trofeja pogoršala siromaštvo.

Njemačka udruga za dobrobit životinja nazvala je vladine planove 'davno zakašnjelim' i podijelila izvješće za 2022. s POLITICO-om, u kojem se tvrdi da takvi lovovi, zapravo, pogoršavaju postojeće nejednakosti unutar društva umjesto da ih smanjuju.

Vaša reakcija na temu