Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Borrell želi zamrznutim ruskim novcem kupovati oružje za Ukrajinu
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

Borrell želi zamrznutim ruskim novcem kupovati oružje za Ukrajinu

'Konkretan prijedlog bit će iznesen sutra'

Šef europske diplomacije Josep Borrell rekao je u utorak da će predložiti da EU iskoristi 90 posto prihoda od zamrznute ruske imovine u Europi za kupnju oružja za Ukrajinu putem Europskog instrumenta mirovne pomoći.

Borrell je novinarima u Bruxellesu rekao da će predložiti da preostalih 10 posto bude prebačeno u EU proračun kako bi se iskoristilo za jačanje kapaciteta ukrajinske obrambene industrije. 

Rekao je da će to predložiti državama članicama EU-a u srijedu, uoči samita europskih čelnika u četvrtak i petak.

Visoki europski dužnosnik rekao je prošli tjedan da bi zamrznuta ruska imovina u Europskoj uniji mogla generirati između 15 i 20 milijardi eura profita nakon poreza do 2027., ovisno o globalnim kamatnim stopama.

Gotovo 70 posto ruske imovine zamrznute na zapadu nalazi se u belgijskoj klirinškoj instituciji Euroclearu, gdje se čuvaju razne obveznice i gotovina ruske središnje banke u vrijednosti 190 milijardi eura. 

Borrell je naglasio da predlaže da se iskoristi profit od imovine koju se drži u Europi, a ne negdje drugdje. 

Rekao je da bi to moglo generirati prihod od tri milijarde eura na godinu.

'Konkretan prijedlog bit će iznesen sutra', rekao je. 'O tome trebaju odlučiti države članice.'

Vaša reakcija na temu