Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay BRANE UKRAJINU Nakon tri dana obuke tinejdžeri kreću na bojišnicu
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

BRANE UKRAJINU Nakon tri dana obuke tinejdžeri kreću na bojišnicu

'Dok su čekali bus koji ih je vraćao u bazu, izgledali su kao grupa prijatelja koja kreće na koncert'

Oni su punoljetni, ali još uvijek su tinejdžeri, taman izašli iz srednje škole ili taman krenuli na fakultete. Prije 18 dana, kada je Rusija krenula u rat u Ukrajini, njihovi životi potpuno su se promijenili.

BBC-jev novinar razgovarao je s dvojicom, rekli su mu kako dobivaju tri dana osnovne obuke, a nakon toga ih šalju na front, ili jako blizu njemu.

Maksim Lucik 19-godišnji je student biologije. Za BBC je rekao kako njega nije pretjerano potresla činjenica da mora postati vojnik nakon manje od tjedan dana obuke. Ispričao je kako je, nakon 5 godina u izviđačima, osim snalaženja u šumi naučio i kako rukovati nekim oružjem. On je imao 10 godina kada je 2014. godine počela borba s proruskim separatistima.

On se sada pridružio svojem 18-godišnjem prijatelju Dmitriju Kisilenku, koji studira ekonomiju. Novinar BBC-ja tvrdi kako se svi ti mladići ponašaju jednako, odlučili su da više nisu djeca, sada su muškarci koji se malo preglasno smiju kada netko ispriča šalu da bi smirio živce.

- Neki od njih nose štitnike za koljena koji su im premali, kao da su došli uz skateboard koji su dobili za 12. rođendan. Nekoliko njih ima vreće za spavanje, jedan ima podložak za jogu. Dok su čekali bus koji ih je vraćao u bazu, izgledali su kao grupa prijatelja koja kreće na koncert, jedina razlika bila je što imaju puške. Svaki od njih dobio je Kalašnjikov - piše novinar Jeremy Bowen, prenosi N1

'Moramo ih zaustaviti, jer ako uđu u Kijev borba je gotova'

- U kontaktu sam s Dmitrijem i Maksimom te drugim dobrovoljcima. Ovog vikenda sam ih posjetio na njihovim položajima na istočnoj granici Kijeva, gdje su dobili uniforme, oklope te prave štitnike za koljena i kacige.

Vjetar je puhao kroz checkpoint koji su dobrovoljci pokušavali pretvoriti u pravu prepreku koristeći vreće pijeska. Osnovnu obuku koju su dobili, koriste najbolje što mogu - naveo je novinar BBC-a.

Dmitrij se naviknuo na svoju pušku.

- Naučio sam kako pucati i ciljati u bitci te puno drugih stvari koje će biti ključne u borbi protiv Rusa. Puno sam samouvjereniji jer dobivamo dovoljno taktičkog znanja, znanja o borilačkim vještinama i medicini i kako nešto napraviti nasred bojišta - kazao je.

U šali je dodao kako želi vidjeti ukrajinsku zastavu kako se viori u Kremlju.

Svima je u glavi isto pitanje, dolazi li rat u Kijev. 

- Definitivno je i to moguće. Samo ih trebamo zaustaviti ovdje jer ako uđu u Kijev, borba je gotova - zaključio je Dmitrij.

'Smrt nije opcija za nas'

Dmitrij i Maksim su iz istog grada blizu granice s Rusijom. Njihov grad trenutno granatiraju, a njihove obitelji još su tamo. Maksim je izjavio da mu je majka rekla da ostane u skloništu i volontira kuhajući hranu. On ju je, pak, poštedio detalja svoje 'misije'.

Dmitrijevi roditelji znali su što radi, najprije je počeo volontirati na izradnji Molotovljevih koktela, nakon nekoliko dana nazvao je tatu kako bi mu rekao da se pridružuje obrambenim snagama. Otac mu je samo rekao da ne glumi heroja.

- Moji roditelji su ponosni na mene. Ne bojim se previše, ali strah je u ljudskoj prirodi i naravno da se duboko u sebi bojim. Nitko ne želi umrijeti, čak ni za svoju zemlju. Tako da, smrt nije opcija za nas - istaknuo je. 

Dmitrij i Maksim govorili su i o svojim snovima i željama za budućnost. Žele se zabavljati s prijateljima, završiti fakultete, izgraditi karijeru i osnovati obitelji. Njihovi roditelji mole se da im se to sve ostvari i da ih ne smlavi brutalna realnost rata s kojom su se suočili mnogi mladići u europskim ratovima kroz povijest.

Vaša reakcija na temu