Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot Danas bi prvi put u povijesti trebao poletjeti helikopter na drugom planetu

Danas bi prvi put u povijesti trebao poletjeti helikopter na drugom planetu

Trebao je biti izveden prije tjedan dana, ali ga je NASA odgodila zbog tehničkih problema

Danas bi prvi put u povijesti iznad površine nekog drugog planeta mogao poletjeti helikopter. Naime, maleni NASA-in helikopter Ingenuity, koji je na Mars doputovao zajedno s roverom Perseverance u veljači ove godine, danas bi trebao prvi put poletjeti.

Kako je najavila NASA, helikopter težak samo 1.8 kilograma danas bi trebao biti testiran, ali let na Marsu je kompliciraniji nego što se čini. Naime, atmosfera Marsa je puno rjeđa nego atmosfera Zemlje, što značajno otežava let. Uz to, helikopter je suočen s ekstremnim uvjetima na Marsu, temperaturom od minus 90 stupnjeva Celzija i slabom gravitacijom.

Tijekom probnog leta helikopter težak oko 1.8 kilograma letjet će do visine od oko tri metra, ostati na jednom mjestu 30 sekundi, a zatim se vratiti na površinu Marsa. Helikopter se napaja litijevim baterijama i ima kapacitet za još nekoliko pokušaja leta, javlja Index.

Prvi let minijaturnog helikoptera trebao je biti izveden prije tjedan dana, ali NASA ga je odgodila zbog tehničkih problema. Rover Perseverance je na Mars stigao u veljači, a u 203 dana leta prešao je 472 milijuna kilometara. Sletio je u osušeni krater Jezero dug 45 kilometara, a u naredne dvije godine trebao bi ga pregledati.

Vaša reakcija na temu