Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Egzodus stranih medijskih kuća iz Moskve
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

Egzodus stranih medijskih kuća iz Moskve

'Druge opcije više - nema', kaže direktor BBC-a

Sve je više velikih medijskih kuća koje povlače svoje novinare iz Rusije. Razlog tomu je novi zakon koji je u Rusiji stupio na snagu u petak, a koji predviđa visoke novčane ili dugogodišnje kazne zatvora zbog širenja informacija koje Moskva smatra lažnim kad je riječ o sukobu o Ukrajini. Britanski BBC još je prije dva dana najavio da povlači novinare.

- Čini nam se da ovaj zakon kriminalizira proces neovisnog novinarstva. To nam ne ostavlja drugu opciju osim da privremeno obustavimo rad svih novinara BBC Newsa i njihovog pomoćnog osoblja dok procjenjujemo potpune implikacije ovog neželjenog razvoja događaja...Sigurnost našeg osoblja je najvažnija i nismo ih spremni izložiti riziku kaznenog progona samo zato što rade svoj posao - kazao je, kako su prenijeli mediji, glavni direktor BBC-a Tim Davie.

Iz istog razloga novinare je povukla i španjolska javna televizija i radio TVE. Naveli su kako privremeno neće izvještavati iz Rusije jer je ondje uveden zakon zbog koje se može ići u zatvor na 15 godina. Privremeno s radom prestaju i španjolska novinska agencija EFE i novine El Pais, a ranije su iste odluke objavili i talijanski RAI, njemačke tv kuće ZDF i ARD, kanadski CBC, američki kanali CNN i CBS News, te agencija Bloomberg, prenosi Jutarnji list.

Vaša reakcija na temu